Klase Make

KLASE MAKE

Kao i razlike u kvalitetu jabuke ili grožđa postoje klase peruanske Make. Veličina ploda određuje kategoriju pa se plod Make prečnika od 5cm i većeg svrstava u prvu, 3-5cm u drugu, a 1-3cm u treću klasu. Prva klasa Make sadrži ubedljivo najveću količinu alkaloida Makaena, koji je presudan za njeno blagotvorno dejstvo na ljude i životinje. Pripadnici andskog plemena Quechua veliki plod ostavljaju za ličnu upotrebu, dok se sitnija Maka prodaje za preradu ili daje stoci. 

Prvorazredan plod se dobija samo u idealnim uslovima uzgoja. Prava nadmorska visina u planini Anda, od 3900 do 4100m, bogato ili ’virgen’ zemljište, na kojem vekovima nije uzgajano ništa, odgovarajuće padavine i naklonost boginje Pachamame su presudni. Peruvian Superfoods višegodišnjim iskustvom u uzgoju Make dobija 70% roda prve klase, što je rezultat samo vrhunskih majstora, 'Maqueros-a'! U našim proizvodima od make, u kontinuitetu je sadržana isključivo prva klasa njenog ploda. To je, po mom mišljenju, jedinstveno u svetu. Objasniću zašto...

Petu godinu za redom pomno pratim trendove uzgoja, prerade i trgovine peruanskom Makom. Prve godine uzgoja nisam mogao da razumem radost Quechua naroda pošto bi vadili plod druge i treće klase. Tek pošto sam postigao krupan i zdrav plod, uvideo sam da ga je vrlo teško plasirati. Jedan od razloga za to bila je, u to vreme, precenjena vrednost Make, a time i trgovcima krajnje neprivlačna cena prve klase. Ali pravi razlog tog fenomena su velike poteškoće u preradi krupnog ploda.

Naime, svež plod Make suši se oko dva meseca na suncu kako bi mu procenat vlage spao na 12-15%. Manjak kiseonika i niske temperature na visini sušenja od preko 4000mnv su božji dar, jer tokom tog procesa praktično ne dolazi do oksidacije tj. do gubitka hranljivih sastojaka. Prvoklasna Maka ima vrlo fibrozan plod pa je time struktura odgovarajuće suvog ploda nalik na kamenu čvrstinu. Nakon procesa sušenja plod se primarno usitnjava mašinom koja se zove drobilica, a nakon čega se melje finim mlinom. Već kod drobljenja nastaje problem.

Veliki pogoni prerade Make u glavnom gradu Perua, Limi, odbijaju da prihvate krupan plod jer im on oštećuje drobilice. Rapidno im tupi sečiva i mašine su često van pogona, što je krajnje neproduktivno. Iz tog razloga se svi u lancu poslovanja sa Makom mršte pri samoj pomisli o prvoklasnoj Maki što je, morate priznati, apsurdno. Na taj način prvorazredan plod, u najboljem slučaju i to u maloj meri, završi ’prošvercovan’ sa lošijim klasama. Prva kategorija Make se prerađuje isključivo na upit i uz prisustvo prohtevnih kupaca koji su spremni da plate krajnje visoku cenu, kakvih nema u Evropi jer se uz toliku cenu ne može postići profit na koji su navikli. Čak i tada ne postoji kontinuitet kvaliteta u pošiljkama Make iz Perua jer lukavi poljoprivrednici olako podvale manje fibrozan/kvalitetan osušen plod naivnim prerađivačima, koji znaju dosta o preradi ali ne znaju ništa o kvalitetu Make :(

Evropsko tržište zdrave hrane, tokom godina finansijske krize, pretvorilo se u pravo bojno polje, u kojem veliki distributeri potiskuju manje super niskim cenama, kakve je moguće postići samo uvozom robe krajnje loše klase, iz Azije i Kine. Preuzmite Organski Sertifikat našeg proizvodnog pogona u Peruu klikom na text.

MI NE NUDIMO ČUDA,
SAMO ONO NAJBOLJE ŠTO PERUANSKA ZEMLJA MOŽE DA DA