• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

ZAŠTO JE VAŽNO SAČUVATI PERUANSKU MAKU?

Kao uzgajivač i jedini ponuđač prave peruanske Make na našim prostorima ponudili bi dodatna objašnjenja i pokušali da odagnamo neke od nedoumica. U nastavku se bavimo temama o kojima nećete čitati na drugom mestu jer ih sami pripadnici plemena Quechua visoko u planini Anda izbegavaju.

PLASTENIK (FITOTOLDO)

Fitotoldo je prekinuo tradiciju stariju od civilizacije Inka. Radi se o vrsti plastenika u kojem se plod Make osuši za manje od 15 dana, dok je za tradicionalno sušenje na suncu potrebno tri meseca. U euforiji svetske potražnje za organskom Makom, koja je inače organska, proizvođači su bili primorani da obezbede preskupe sertifikate. Međutim, oni im pokrivaju svaki rod tačno 12 meseci i tako je nastao plastenik kako bi se ubrzao proces sušenja i umanjio rizik od isteka pokrivenosti sertifikatom do plasmana sertifikovane organske Make.

Maka se oduvek sušila na suncu koje čuva njena svojstva, daje joj posebnu slast i prijatan ukus. Pored toga što sunčevi zraci na nadmorskoj visini od preko 4000m imaju čaroban uticaj na nju, nedostatak kiseonika i adekvatna temperatura čine idealne uslove za sušenje svežih plodova uz minimalnu oksidaciju i nutritivne gubitke. Neprirodno sparušen plod u plasteniku na 50 C ubrzano gubi svoja svojstva, miris i ukus. Praktično, potreba za Organik amblemom naterala je seljaka iz plemena Quechua da upropasti plod Make kako bi bio organski, dok na našoj planeti nema čistije sredine od postojbine Make. Kakav apsurd!

Jedini smo preostali proizvođač u Juninu koji je još uvek suši na suncu. Sačuvajmo Maku i njena čudesna svojstva Nevinašce

Hay que salvar la Maca,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA