• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

KUVANO ILI SIROVO?

Velika dilema današnjice je u kojoj meri je sirova ishrana dobra za ljude. Sirova hrana je trend ishrane koji se širi svetom strahovitom brzinom i svakako zaslužuje svaku pažnju. Napisaću nešto na ovu temu, bez namere da utičem na nečije mišljenje ili uverenje. Kultura ishrane u Japanu je bazirana na sirovoj hrani, ali sadrži i razne vidove termičke obrade, gde se pretežno vodi računa o tome da ona bude kratka i efektna. Japanci žive ubedljivo najduže od svih žitelja naše planete i to nije slučajno. 

Činjenica je da je sirova hrana tri puta nutritivnija od kuvane. Jakom termičkom obradom se gubi enormno na hranljivosti, čega većina ljudi nije svesna. Opet, namirnice bogate skrobom kao što su krompir, kukuruz ili pirinač, u sirovom stanju izazivaju tegobe u probavi i nikako ih nije dobro jesti takve. Termičkom obradom na 40 C ne postiže se efikasna razgradnja skrobnog lanca kod ovakvih namirnica. Pored toga, prisustvo nerazgrađenog skroba ozbiljno umanjuje iskorišćenje ukupne hranljivosti namirnica. Povrće se deli na skrobno i inulinsko, gde je spisak izrazito skrobnih namirnica pozamašan, te bi se čovek morao odreći velikog broja zdravih namirnica u korist načina ishrane. 

Moje ubeđenje je da je prerada ekstruderom rešenje za ovaj nedostatak. Gelatinizacija ili ekstrudiranje je vid prerade namirnica u kojem se one tretiraju visokim pritiskom tokom vrlo kratkog perioda, što u smislu razgradnje skrobnog lanca donosi potpuni benefit. Pri tom, nutritivne vrednosti namirnica nakon gelatinizacije ostaju nepromenjene, što je esencijalno.

Pogledajte drastičnu razliku između kuvane i sirove namirnice u slučaju Kinoe. Situacija sa kuvanim povrćem ili žitaricama nije ništa drugačija. Razuman čovek bi trebalo da razmisli o ovoj temi, jer jesti kuvano 100g ili sirovo 30g je isto, s tim da se prethodno edukujete o tome šta valja jesti presno.

Trenutna potražnja za gelatinizovanom hranom je u ekspanziji i Peru izvozi neverovatne količine ovakvih proizvoda širom sveta. Gelatinzovan krompir, batat, kinoa, amarant, kanjiva, kukuruz, ovas, pirinač, maka, mashua i dr, su preplavili svet. Deluje da naprednije zemlje brže prihvatanju potencijal ovakvih proizvoda. Astronautski obroci se satoje pretežno od ekstrudiranih i atomizovanih namirnica, pa bih rekao, zar to nije dovoljno napredno? Bio-raspoloživost ovakvih proizvoda je višestruko veća i na taj način, dovoljno je unositi manje hrane uz efekat boljeg iskorišćenja. 

Piensalo bien hombre,
El G

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA