• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

SEMENKE ČIA - IDEALAN PRIMER SUPERHRANE

Semenke čia potiču iz Meksika, a vuku korene iz doba civilizacija Maja i Asteka. Uzgoj ove superkulture rasprostanjen je u predelu Centralne kao i Južne Amerike. Postoje tri sorte čie, a tu su crna, siva i bela. Moje iskustvo je vezano za teritoriju Perua gde čia dostiže neprikosnoven nutritivni sastav. Očito da joj savršeno odgovaraju mikroklimatski uslovi pacifičke obale i visina andskih padina okrenutih Pacifiku od 1500-2500 metara.

ZA ŠTA SU KORISNE SEMENKE ČIE?

Ovaj neverovatan proizvod sadrži do 40% vlakana od kojih su 90% dijetetska, tipa Mucilago, koja čine čiu neprevaziđenom Supernamirnicom! Jedinstveno, ova vrsta vlakana su u stanju da apsorbuju 10 puta više tečnosti od svoje težine, što čiu čini nenadmašnim Prebiotikom (25g čie sadrži 100% PDU vlakana). Ova vlakna, uz savršen sastav Omega kiselina, doprinose prirodno odloženoj resorpciji nutrijenata, što doprinosi efektnijoj ishrani, boljoj probavi i iskorišćenju namirnica koje konzumiramo uz čiu.

Kod dijabetičara se radi o odloženoj resorpciji šećera koji se unosi u obroku sa čiom, što obezbeđuje održavanje konstnijeg nivoa glukoze u krvi. Kod sportista, ta ista osobina doprinosi pravilnoj energetskoj raspodeli energije tokom treninga ili povišene fizičke aktivnosti u trajanju od 90 minuta.

Proteinski je vrlo jaka namirnica, u svom sadržaju ima 20% belančevina, kojima ne manjkaju esencijalne amino-kiseline Lizin i Metionin, kao što je to slučaj kod žitarica, pirinča i drugih prirodnih izvora amino-kiselina.

Semenke čia obiluju masnim kiselinama, imaju ih preko 30% ali u povoljnijem nego crvena riba ili bilo koja druga namirnica. Naime, odnos omega masnih kiselina kod lososa je 1:2,5 (omega-3 : omega-6) dok je taj odnos kod čie tačno 3:1 što je idealno, s obzirom na veliki manjak omega-3 u ljudskoj ishrani. Sličan odnos se sreće samo kod Lana i Sacha inchi. Podsetićemo se dobrih svojstava ovih kiselina: imaju jako protivupalno dejstvo, spuštaju trigliceride i podižu nivo HDL, štite srce i poboljšavaju njegov rad. Masne omega kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

U semenkama čia nalazi se velika količina lako apsorbujećeg kalcijuma, magnezijuma i fosfora, a ima sasvim dovoljno kalijuma i gvožđa. Za vegane/vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamenljiv. Pošto ove semenke apsorbuju puno vode, odmah nakon što dospeju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ih znači brzo i efikasno mršaviti bez štetnosti po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Takođe nestaje želja za nezdravom hranom kroz osećaj sitosti.

Ove nenadmašne semenke sadrže veliku količinu raznih antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Vrlo je bogata folnom kiselinom koja je esencijalna kod lečenja visokog pritiska, srčanih bolesti kao i u trudnoći. 

KAKO KONZUMIRATI SEMENKE ČIE? 

Može se uneti od 10 do 50 grama čie dnevno – ne treba preterivati jer je neophodno unositi velike količine tečnosti srazmerno unosu čie.
Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, variva, salate, praviti poslastice ili puding. Ove semenke imaju duži rok trajanja.

Que alimento tan rico,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA