• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

PERUANSKA KINOA

Ispričaću Vam o nečemu što mi je nedavno privuklo pažnju. Bila je to reportaža na nekom od lokalnih vojvođanskih kanala o jednoj od krajnje uspešnih farmi svinja. Vlasnik je objašnjavao iz kog razloga su njegove svinje apsolutni pobednik kvaliteta. Naime, njegove životinje su toliko lepe, zdrave, idealno rumene boje kože, mesnog sadržaja od 67% (normalno je 50%), čime je njihov plasman obezbeđen u toj meri, da se firme kao što je Neoplanta utrkuju koja će ih otkupiti i to po visokoj otkupnoj ceni. Ključ uspeha je njihova ishrana, proteinski bogat kukuruz (12%). On je dosta skuplji, teže ga je naći jer je kukuruzu prosek sadržaja proteina 8 do 9%, sa kakvim je rezultat uzgoja svinja uobičajen. Primer je prilično tužan ali se nadam da ste razumeli suštinu priče. To me je podsetilo na prodavačicu hrane za životinje, koja mi godinama preporučuje proteinski jaku hranu za mačku. Zahvaljujući njoj maca je sinula i neće više ni da proba manje kvalitetnu hranu, makar gladovala danima.

Zašto ljudi ne osete takve stvari? Zar zaista ne vidimo kada nam je mišićna masa, koža ili kosa kvalitetnija ili nemamo vremena da primetimo to? Trudim se da objasnim ljudima zašto su određene pseudo-žitarice (Heljda, Amarant, Kinoa ili Kanjiva) ili semenke Čie kvalitetnije ako sadrže natprosečnu količinu proteina. Vidite, to je slučaj sa žitaricama, što kod nas u Vojvodini i deca znaju. Vrhunske su i retke samo one sa visoko-proteinskim sadržajem. 

Dodao bih da nije samo količina proteina ta koja određuje kvalitet raznog zrna i semenki, nego i kvalitet samih proteina. Za razliku od žitarica, proteini iz Kinoe, Amaranta i Čie sadrže sve esencijalne aminokiseline što je vrlo bitno po naše zdravlje, a ne sadrže gluten što je krajnje povoljno za ljudski organizam. Peruanska Kinoa je mnogo bogatija antioksidantima i drugim fito-nutrijentima od bilo koje srodne namirnice. Komotno može da postidi sve ostale žitarice, posebno kad su u pitanju proteini, minerali i masti. Inke su je nazvale majkom svih žitarica, a Ujedinjene Nacije, godine 2013., prozvali 'Hranom budućnosti'.

Peruanska Quinua se tradicionalno uzgaja na padinama planine Anda, na prosečnoj nadmorskoj visini od 3500m. Odatle dolazi najfinija Kinoa, neprikosnovenih nutritivnih vrednosti i besprekorne čistoće. Velika nadmorska visina  je jedina garancija potpuno neuprljanog načina uzgoja poljoprivrednih kultura. Na toj visini nema potrebe ni saznanja o upotrebi herbicida, pesticida i veštačkog đubriva.

Q consuma la Quinua mas rica,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA