• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

NAUČNE STUDIJE - MAKA I PLODNOST 

Sterilitet je u Srbiji sve prisutniji. Sa pandemijom Korone stanje se dodatno pogoršalo. Muškarci koji nisu imali problema sa plodnošću, sve češće se suočavaju sa tim problemom. Najgore je što se kod polovine parova ne zna uzrok neplodnosti. Bračni parovi sa problemom steriliteta se olako odlučuju na proces veštačke oplodnje. VTO deluje kao jedino valjano rešenje ali tu je i ekstrakt peruanske Nuestra Make, uz koju je na stotine srpskih parova uspelo da dođe do potomstva. Na desetine parova kojima iz više pokušaja nije uspevao VTO, uspeli su iz prve uz pomoć proizvoda Nuestra Maka. To obećava.

Ima li dokaza o tome da Maka pomaže?

U Peruu je maka oduvek sinonim plodnosti oba para. Radi se o istorijskom nasleđu koje je mnogo starije od civilizacije Inka. Narod Moče, koji je živeo na teritoriiji Perua 2000. godina pre nove ere je simbolikom svojih statua i figura od gline stavljao jasan akcenat na plodnost oba para. Među njima, ona je korišćena svakodnevno, kao stimulans potencije i seksualne želje. Po učestalosti nalazaka njenih tragova u ćupovima naroda Moče, procenjeno je da im je ona bila omiljena namirnica. Skoro sve pronađene figure i statue iz vremena civilizacije ovog naroda opisuju istu temu, a to su plodnost i seksualna želja oba para!

Da li je to slučajnost?

Naravno da nije. Milenijumska istorija je pokazala da se Maka održala kao sinonim potencije muškarca i plodnosti žene tokom civilizacije Inka (1400-1533. godine nove ere), tokom Španske kolonizacije (1533-1820. godine), kao i danas u modernom Peruu. Od davnina je poznato je maka efikasan afrodizijak, a u istoj meri se opisuje njen blagodetan uticaj na nivo životne energije (Ruiz, 1952). Takodje je poznato da ostvaruje pozitivan efekat na fertilitet (Cobo, 1956). Peruanski i svetski univerziteti su proteklih decenija uradili mnoštvo studija na temu uticaja Make na plodnost. Peruanski uvaženi Univerzitet Cayetano Heredia prednjači u tome.

Naučne Studije o Maki

Tradicionalno Maka se koristila u medicinske svrhe kao izvor energije, vitalnosti i izdržljivosti. Sem toga upotrebljavana je kao afrodizijak i tonik za postmenopauzalne probleme (Leon, 1964). Studije na pacovima potvrdile su pozitivan uticaj na fertilnost. Za ovaj uticaj odgovorna su 4 alkaloida (Makaeni) izolovana iz korena Make na Univerzitetu San Marcos u Limi (Chacon, 1990). Ovi alkaloidi su davani mužjacima i ženkama pacova bilo kao prečišćene, bilo kao kombinovane. Kod ženki koje su primile bilo koju vrstu preparata primećen je značajan napredak u maturaciji jajnih ćelija. Takođe u oba preparata kod mužjaka je uočen značajan rast u količini sperme, kao i u povećanju pokretljivosti spermatozoida. Chacon je zaključila da aktivnost Makaena utiče na Hipotalamo-hipofiznu osovinu, što objašnjava činjenicu zašto Maka ima sposobnost indukovanja promena kod oba pola. Nadalje, Chacon je utvrdila da Maka ima sposobnost uticaja na adrenalnu osovinu. 

Afrodizijačne osobine korena Make mogu se pripisati uticaju biološki aktivnih aromatičnih izotiocijanata (Johns, 1981). Pozitivan uticaj na fertilnost, Johns objašnjava uticajem glukozinolata prisutnih u korenu Make. Slede razne naučne studije koje su pokazale sjajne rezultate na plodnost oba pola, pospešivanje seksualne želje i energije (Canales y col, 2000; Zheng y col, 2000; Gonzales y col, 2001). Prva studija primenjena na ljudima, u kojoj je korišćen ekstrakt crne Make kod muškaraca, dovela je do zaključka da su nivoi i pokretljivost spermatozoida osetno poboljšani nakon 15 dana konzumacije. Artikal je publikovan u časopisu Asian Journal of Andrology septembra 2001. godine (Gonzales y col, 2001). 

Ekstrakti crvene i crne Make pospešuju seksualnu želju, poboljšavaju plodnost oba para, smanjuju stopu smrtnosti embriona, podižu raspoloženje, ublažuju depresiju i ankcioznost, poboljšavaju memoriju i sposobnost učenja i štite kožu od ultravioletnog zračenja (Gonzales y col, 2014).

Važno je naglasiti da ukoliko se naučno analizira odredjena namirnica, u 99% se studija bazira na ekstraktu date namirnice, nikada na sirovom prahu ili slično. Ne postoji nijedna studija o sirovom prahu make, te svaka preporuka za takav proizvod je obična špekulacija.

Maka i VTO, gubitak ploda

Pročitali ste u prethodnom pasusu da crvena Maka smanjuje stopu smrtnosti embriona. Nakon 5 godina iskustava 18 srpskih parova kojima VTO nije uspevao iz više puta, uspelo je iz prve uz pomoć proizvoda Nuestra Maka. Uz to je pojava gubitka ploda prirodnim začećem svedena na minimum, a uspešnost postizanja začeća uz naše proizvode preko 50%. Pročitajte nešto viša na temu uticaja Make na plodnost klikom na text. Poručite je telefonom na 065 513 0000 ili putem nase Online prodavnice.

Naučne stuije korišćene u ovom tekstu možete preuzeti klikom na studije o maki.


Espero que haya mas bebes,

El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA