• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

KAKO JE NASTALA KINESKA MAKA ?

Od početka njene komercijalizacije 2000. godine, obradive površine pod Makom u Peruu povećavale su se tokom 15 godina, kako bi se zadovoljila rastuća svetska potražnja. Godine 2015 Kina je preuzela primat u trgovini Makom obezvredivši je, a Peruanci su prvi put imali manje njenih useva nego prethodne godine. Sejne sezone 2018-2019 smo jedna od nekoliko firmi koja se odlučila da je seje u Andima te će ova i naredna godina biti krajnje krizne u potrazi za kvalitetnom peruanskom Makom na svetskom tržištu.

Kinezi od 2000. godine bezuspešno pokušavaju da preotmu peruansko blago, jer Maka kineskog porekla nema ni 20% svojstava peruanskog korena. Da bi zaštitila svoj nacionalni interes, peruanska vlada je 2002. godine zabranila izvoz celog ploda Make, semenskog i drugog materijala koji bi se mogao koristiti u svrhu njenog uzgoja. Tokom godina koje slede, Kinezi su preko slabo čuvane, bolivijanske granice ilegalno i organizovano izvozili semenski materijal kao i plod Make, u svrhu istraživanja i unapređenja njenog uzgoja u kineskoj planinskoj provinciji Yunnan. Taj projekat nikada nije uspeo, zbog velike razlike u sastavu zemljista i neodgovarajućih klimatskih uslova. Kineska maka daje do te mere degenerisan plod, da više liči na đumbir. Prvenstveno zbog preterane količine kancerogenog đubriva!

Naučno je ispitano i dokazano da je peruanska Maka izvoran proizvod, usko zavisan od zemljišta Anda, ekstremno bogatog mineralima, idealne nadmorske visine od 3.900-4.300m i blizine Ekvatora kako ne bi promrzla. Naime, Maka uzgojena na samo nekoliko stotina kilometara južno od regiona Junin, unutar Perua, već nema nutritivnost, fibroznost, veličinu i tvrdoću idealnog ploda. Detaljnije o ovom topiku pročitajte u zaključcima American Botanical Council-a klikom na text.

U Peruu, stanje na terenu je takvo da ako niste u stanju da fizički ispratite vaš proizvod direktno sa plantaže, budete prisutni tokom prerade i realizacije izvoza, potpadate pod prazna obećanja prefriganih peruanaskih trgovaca. Reč u Peruu ne znači ništa, da ne kažem život… Velika većina peruanskih proizvođača je oduvek mešala sa drugim sastojcima ili prerađuje Maku lošeg kvaliteta jer je zakonom dozvoljen izvoz samo Make u prahu. Protekle godine, u oskudici Make, bilo je u modi da je mešaju sa prahom od banane jer je on neutralnog ukusa i mirisa. Make u Peruu više nema i do leta 2020. godine će biti jedna od najoskudnijih nacionalnih namirnica jer više nema njenih useva. Poslednja inovacija u trgovačkim mahinacijama je uvoz kineske Make u Peru po mizernim cenama i preprodaja svetskim kupcima dosta skuplje, uz falsifikovano poreklo robe kao peruansko.

Koncentracija alkaloida Makaena je presudna kod peruanske Make. On je najefikasniji poznati lek za žlezdu Hipofizu, čija je disfunkcija sa godinama starosti sve ozbiljnija. On je veliko otkriće, a u većoj koncentraciji sadrži ga samo peruanska Maka. Zahvaljujući njemu se ona smatra efikasnijim adaptogenom od kineskog žen šen-a. Cena kineskog korena make je neuporedivo manja, a to je bio dovoljan razlog da veliki evropski distributeri suplemenata pređu na isplativiji posao. Rezultat toga je da u Evropi više godina nema peruanske Make, a da kupci ne osete dejstvo kineske varijante i odustaju od njene konzumacije. Sačuvajmo izvornu peruansku Maku i svoje zdravlje kupovinom nekog od proizvoda Nuestra Maca. Detaljnije o proizvodima i cenama pogledajte klikom na online prodavnicu. Slušajte svoje telo!

Que escuche a su cuerpo,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA