• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

KAKAO, HRANA BOGOVA !

Švedski botaničar Linne, dao je ovoj biljci naziv Theobroma cacao L. što znači "hrana bogova". Kao prvi Evropljanin koji je imao priliku da se upozna sa njegovim izgledom, Christopher Columbo je kakao zvao lešnicima čudesnog izgleda.

U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći samo u gornjem toku mladog Amazona, na visini 300-1500 metara i u području gornjeg toka Amazona. On raste na drveću prosečne visine 1-2 metara i spada u zimzelene biljke porodice Sterculiaceae. Svaka semenka kakaoa sadrži do 50% masti, od koje se pravi kakao puter. Njegova pulpa se jede sveža, a od semenki nastaje kakao prah.

Divlji sirovi kakao Criollo  smatra se najboljim izvorom antioksidanata (flavonoli, polifenoli, katehini i epikatehini) na svetu, na ORAC skali ima preko 95.000 bodova, dok rafinisani kakao prah ima samo 25.000. Gledajući po težini jestive materije, sirovi kakao ima više antioksidanata nego borovnice, acai beri i goji bobice zajedno. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju Superhrane, kao jedan od izvrsnih nosilaca ove titule.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Značajan je, jer stimuliše centralni nervni sistem i srce, širi krvne sudove i predstavlja diuretik. 

Kakao stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji tamane ogromne količine čokolade. Kakao je sasvim prirodan izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova nema neželjenih dejstava.

Kakao sadrži velike količine magnezijuma - minerala, koji često fali čak i osobama sa uravnoteženom ishranom. On je odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga. Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, znajte da samo 5 zrna sirovog kakaoa sadrže 100% preporučene dnevne količine gvožđa. 

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o jedinjenju koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, tako da ne čudi kako mnogi potrebu za ljubavi zamenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.

Više od 40 odsto žena svakodnevno oseća potrebu za čokoladom, jer posle ovulacije opada nivo serotonina, zbog čega se javljaju promenljivo raspoloženje i razdražljivost. Prilikom konzumiranja ovog slatkiša oslobađaju se endorfini, koji ne samo da deluju opuštajuće, već doprinose i mladolikom izgledu.

Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju nerafinisanog kakaoa, postala nežnija, hidriranija i manje osetljiva na delovanje sunca.

Britanski lekari su ustanovili da svakodnevni unos šolje kakaoa sprečava nastanak krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji ukoliko stignu do srca ili mozga mogu da izazovu infarkt ili šlog. Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem sirovog kakao praha, značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. 

Međutim, nemojte se zavaravati da jedući crnu čokoladu unosite u organizam zdravi kakao. Većina kakao praha koji se koristi za izradu čokolade, je proizveden prema "holandskoj metodi", na temperaturi od 180 C uz pomoć rastvarača. Ovaj proces uništava dobar deo antioksidanata i nutrijenata u kakaou. Pored toga, kod druga dva segmenta prerade koristi se temeratura veća od 120 C.

Que la comida de los dioses sea su comida,
El Gringo 

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA