• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

ZDRAVO ILI RIZIČNO PO ZDRAVLJE ?

U njenoj postojbini, peruanska Maka se nikada nije konzumirala sirova. U promotivnom videu peruanske vlade o Maki, možete videti dečaka kako je pije skuvanu, iz lončeta. Pogledajte ga klikom na video. Takva je slika i po ulicama svih gradova i mesta u Andima. Sa tipičnih kolica, opremljenih gasnom (grejnom) instalacijom, nudi se kuvana kaša od make. Nigde u Peruu nećete pronaći čoveka koji je konzumira sirovu. Dakle, odakle ne-peruancima ideja da je zdravo konzumirati je sirovu?

Jelena Đoković je jednom izjavila: Moja dijeta je 70% sirova hrana, 30% skuvano (supa, testenina, kinoa, pirinač). Da li je teško? Ne, ako znate zašto to radite i ako ste dobro informisani o tome. I da, teško je naći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato je organizacija i dobra informisanost ključna. Pročitajte celu vest klikom na text.

DOBRA INFORMISANOST JE KLJUČNA

Zašto 30% skuvano? Sirove skrobne namirnice ljudski želudac nije u stanju da svari, a Maka je jedna od njih. U protivnom bi sirov krompir, pirinač, testenina ili kukuruz bili jestivi. Pored toga, dolazi do neiskorišćenja hranljivih sastojaka tokom takvog pokušaja, jer se velika količina energije uzaludno gubi na varenje nerazgrađenog skrobnog lanca tj. sirovog skroba. Treba znati da sirova maka pospešuje kiselost organizma! 

ISPLATIVIJE ILI KORISNIJE?

Često opravdanje kupaca je da sirove Make ima za 1000 i manje dinara, čak i na meru. Dejstvo ekstrakta Make je višetruko izraženije, te jedna kutija Nuestra Maca menja 10 do 20 pakovanja proizvoda od sirove Make. Uz to, cena sirovine ekstrakta Make je bar 10 puta veća od sirove opcije, tako da je logično da je sirov proizvod mnogo jeftiniji od ekstrahovanog. Da bi dobili jedan kilogram ekstrakta, neophodno je preraditi bar 10kg sirove make. Pored neprijatno gorkog ukusa sirove Make, izrazite kvarljivosti, želudačnih tegoba i nelagodnosti tokom varenja, postavlja se i pitanje porekla sirovine. Maka kineskog porekla je 10 puta jeftinija od peruanske i u toj meri je njeno dejstvo slabije. Zdravlje nema cenu, a potrošíti 1000 dinara na štetan proizvod je svakako bačen novac.

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST SIROVE MAKE

Kao uzgajivači i prerađivači ove čudesne kulture, na zahtev kupca, izvozimo zdravstveno ispravnu sirovu Maku u prahu. To zahteva rigoroznu dezinfekciju ploda Make i maksimalno sterilne uslove prerade. Zakon u Peruu nam odobrava da damo rok trajanja od dve godine za takvu sirovinu, što nije realno jer problemi nastaju već nakon nekoliko meseci. Prilikom pakovanja sirovih sirovina za izvoz obavezno vakumiramo transportne vreće jer je kiseonik hrana za bakterije. Svaka sirovina ih sadrži ali u maloj, poželjno zakonom dozvoljenoj meri. Pošto se takvo pakovanje negde otvori radi prepakivanja i nakon toga svakodnevno se otvara i zatvara od strane krajnjeg kupca, u njoj se za kratko vreme namnože svima poznate bakterije i plesni, daleko preko dozvoljenih normi. U letnjim uslovima kvarljivi procesi se odvijaju zapanjujuće brzo. Dakle, sirov prah od Make ili druge namirnice se ne preporučuje ljudima slabijeg imuniteta, podložnima bakteriološkim infekcijama ili kandidi, a posebno ne deci i trudnicama! 

STANJE DRUŠTVA, PLAGIJATI I KRATKOVIDOST

Pored nas, na srpskom tržištu postoji samo jedan ponuđač gelatinizovane žute Make, koji se relativno iskreno bori za svoj deo tržišta. Ima ih koji su kompletno prepisali naše autorske tekstove, snimali se na našoj plantaži Make gostujući nam u Peruu i pokušavaju da se okoriste našim idejama, sedmogodišnjim trudom i nesagledivim troškovima. A ima ih i kratkovidih, koji nude žutu, crvenu i crnu maku za jedinstvenu cenu od 500 dinara iako je crna Maka u Peruu 3 puta skuplja od crvene, a 5 puta od žute sorte. Jedno je pouzdano sigurno, samo je jedna firma donela toliko radosti u srpske domove, ima na stotine pozitivnih komentara i na hiljade dugogodišnjih članova Nuestra porodice.

Bendiciones a todos,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA