• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

AKTIVIRANA MAKA, PRIČA ZA MALU DECU

Izraz aktivirana maka nam je privukao pažnju pa bi se pozabavili ovom temom. Potrebno je vratiti se koju godinu unazad kako bi na pravi način predstavili profil firme Bioandina iz Zagreba, jedinog predstavnika takvog opisa make na svetu.

Vlasnika firme Bioandina iz Hrvatske, Marka Ferka upoznao sam 2017. godine. Predstavio se, ponudio kao mogući saradnik Naše firme Peruvian Superfoods doo u Hrvatskoj. Ideja je bila da Marko predstavlja našu firmu u Hrvatskoj, a da iskoristimo priliku i pakujemo našu marku Nuestra u Hrvatskoj za tržište EU. Nakon detaljnog dogovora o saradnji, složili smo se u tome da nam ugovor neće pomoći ako jednog dana odlučimo da se raziđemo, tako da ga nismo ni sklapali.

Organizovali smo obiman uvoz sirovina najkvalitetnije make, kakaoa, kinoe, čie, stevije iz naše matične firme u Peruu u Hrvatsku, predali mu sve detalje oko ambalaže Nuestra kutije make, razmera, dizajna, materijala, kesica itd. Obezbedili smo da nas poseti u Peruu i obiđe plantaže Nuestra Make u Andima, gde se izdašno slikao kako bi imao materijala za svoj sajt. Po svedočenju našeg saradnika iz Anda, vlasnika magacina najveće kooperative uzgajivača make, Marko je prilikom posete, nama krišom iza leđa tražio njegov broj telefona. 

Pošto je sirovina stigla u Hrvatsku, Marko je promenio ploču. Nazvao je i rekao da odustaje od saradnje. Iz šale, opisujući nas Srbe kao Balkance, u smislu da nismo tako pouzdani kao Hrvati, ispostavilo se da je Marko Ferk zaslužio epitet mastera prevare. Toliko se ulizivao sve vreme da je ovo bio šok za mene.

Nakon svega je iskopirao kompletne tekstove sa našeg sajta i publikovao ih na njegovoj stranici, sve uz slike iz Anda predstavljajući se u naše ime. Preuzeo je celu ideju o pakovanju Nuestra make i napravio identičnu kutiju u milimetar sa 30 kesica. Na sreću, promenio je dizajn. Ceo asortiman je tada praktično pokraden. Kao šlag na tortu, svoj projekat je na svom sajtu nazvao obiteljskim. Pomislih, pošto sam ih familijarno upoznao, nije valjda da su mu žena i dete, koje otvoreno prezire jer ona nije iz tako´fine´familije kao on, uključeni u otimačinu našeg indetiteta?

Ne bi to bilo tako strašno da se nije naredne, 2018. godine po oprobanom šablonu isto ponovilo sa firmom Just Suspicious doo iz Beograda (vlasnik Crnogorac i profesorica u miniću, ne smem pravo ime da im napisem jer prete da će da me tuže…). Kakvi lokalni igrači, nije mi se ništa nalik na to desilo za života po belom svetu! 

Za kraj, AKTIVIRANA MAKA KOMPLEX je izmišljeni izraz od strane Marka Ferka, vlasnika firme Bioandina iz Zagreba. Tako nešto ne postoji u Peruu i nigde na svetu, pa je zaključak da je nastalo u Hrvatskoj. Mora da je aktiviranje make postalo obiteljski posao. Dakle, izmišljen izraz za najobičniju sirovu maku, koju firma nudi kao gelatinizovanu pa čak i kao ekstrakt make. Nekada je bila sjajna, gelatinizovana, dok je bilo naše sirovine, a sada je, kako nam se njihovi korisnici sami žale, gorkog ukusa i slabog efekta. Da ne pominjem kapsule ‘Aktivirane’ make kompleks, kojih treba 30 dnevno da bi se došlo do kakvog takvog rezultata.

Firma sa petnaestak naivno falširanih komentara korisnika na sajtu, šta dalje reći. Neka je obitelji Ferk sa srećom, samo aktivno i bez obraza!


Suerte Marko,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA