Vrste Make

SORTE PERUANSKE MAKE

Do pre nekoliko godina u svetu se znalo samo za zlatnu Maku. Njen pravi naziv na španskom kao i Quechua jeziku je žuta Maka (Maca amarilla, Karwuamaca). Naziv zlatna maka nastao je u komercijalne svrhe. 
Kroz istoriju dugu preko 4000 godina, narodi Anda negovali su 6 sorti Make. One se razlikuju po bojama: žuta, bela-krem, crvena, ljubičasta, crna i siva. Žuta, crvena i crna sorta uveliko se nalaze u ponudi u razvijenim zemljama, dok se u Srbiji još uvek o tome ne govori.

Sajtovi domaćih ponuđača peruanske Make prepuni su neistina, što je prouzrokovano neukim prevodima stranih, pre svega preterano komercijalnih tekstova. Retko ko piše o suštini, jer se o tome malo zna. Kada oduzmete prvu i poslednju reč, ostaje kloniran tekst koji svi ponuđači bez imalo mašte objavljuju uz svoj proizvod sumnjivog porekla. 

Razlike po bojama su vrlo bitne jer svaka sa sobom nosi specifičnu koncentraciju čudesno blagotvornih alkaloida Makaena. Tako je crvena sorta, oduvek u Andima bila ženski izbor, crna pretežno muški, a žuta dece i starijih. 

ŽUTA (ZLATNA) MAKA

Poznata je po svom visoko nutritivnom sastavu, izvor je energije, vitalnosti i izdržljivosti. Ima mnoga blagotvorna svojstva od kojih su najpoznatija: neguje endokrini sistem i optimalizuje rad svih žlezda, podiže energetski nivo i fizičku izdržljivost, povećava libido, seksualni potencijal i plodnost oba pola, pospešuje pravilan fizički i mentalni razvoj dece, okrepljuje ceo organizam, podiže imunitet, reguliše metabolizam, podmlađuje kožu i kosu, pospešuje rad mozga i memorije, umanjuje stres i prirodan je antidepresiv. Alkaloidno je najslabija i iz tog razloga prikladna za decu i starije osobe. Ubedljivo najviše ove sorte se proizvede u Andima i najjeftinija je.

CRVENA MAKA

Ovaj eko tip kod žena pospešuje hormonalni balans, podiže nivo energije i vitalnosti. Vrlo efektno otklanja brojne posledice PMS-a, poboljšava kvalitet sna, utiče na regularnost ženskog perioda i dobro raspoloženje, podstiče libido i povoljno stanje za začeće ploda, reguliše rad štitne žlezde, ubrzava metabolizam, stabilizuje lučenje TSH, estrogena i nivo glukoze u krvi, minimalizuje posledice Menopauze, čisti lice od akni i pomaže bržu i bolju regeneraciju kože, kose i noktiju. Ukratko, modernoj ženi čuva zdravlje i vraća joj sjaj! 

Vrlo bitno, stimuliše pravilnu sintezu kalcijuma, magnezijuma i gvožđa te uspeva da zaustavi osteoporozu, pa i da je izleči. Pomaže u lečenju od anemije. Alkaloidno je dosta jača (Makaeni), teža za uzgoj i skuplja od žute (zlatne) sorte. Ne preporučuje se mlađima od 5. godina!
Muškarac bi trebao da koristi crvenu Maku samo u slučaju uvećanja prostate.

CRNA MAKA

Posebno je poznata po svom blagotvornom dejstvu na rad mozga: pospešuje memoriju, koncentraciju, efikasnost učenja i telesnu inteligenciju. Pored toga, najefikasniji je tip po pitanju podizanja nivoa snage i fizičke izdržljivosti, uvećanja potencije, seksualne želje i plodnosti kod muškaraca. Poboljšava kvalitet sna i efektno stabilizuje lučenje testosterona, TSH, hormona rasta i nivoa glukoze u krvi. Doprinosi osećaju zadovoljstva i smirenosti, a to postiže potpuno prirodnom regulacijom lučenja Serotonina, hormona sklada i sreće. Crni koren je omiljen u profesionalnom sportu,kao i među poznatim ličnostima širom sveta. Apsolutni je pobednik u koncentraciji Makaena, ubedljivo najskuplja sorta i najteža za uzgoj. Ne preporučuje se mlađima od 18. godina!
Crnu Maku mogu koristiti muškarci i žene, posebno ako je akcenat na poboljšanju mentalne i fizičke sposobnosti ili plodnosti.


MI NE NUDIMO ČUDA,
SAMO ONO NAJBOLJE ŠTO PERUANSKA ZEMLJA MOŽE DA DA