Šta je Superhrana? 

Pojam 'Superhrana' odnosi se na namirnice, koje imaju izuzetno visok nivo fitonutrijenata.
Fitonutrijenti imaju vrlo pozitivan uticaj na naše zdravlje.
Fitonutrijenti su članovi familije antioksidanata, čelnici borbe protiv slobodnih radikala - molekula kiseonika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze, Alzheimerove bolesti i dr.
Neke namirnice sadrže ekstremno visok nivo antioksidanata, vitamina i minerala, pa poseduju posebna lekovita i detoksikaciona svojstva. Otuda njihovo ime Superhrana. 

Svo voće i orašasti plodovi su zdravi. Puni su vitamina, minerala i antioksidanata. Ali i među njima postoje "super-heroji", koji pružaju posebne dobrobiti za zdravlje. Antioksidanti, koje sadrže super namirnice, efikasnije pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. 

Slobodni radikali su poput malenih terorista, koji napadaju naše zdravlje. U stvari, oni su uobičajeno prisutni u našem organizmu, ali ih nema previše. Na žalost, kada smo izloženi radijaciji, kontaminaciji, stresu, cigaretnom dimu, nezdravoj ishrani, broj slobodnih radikala se naglo povećava i napada naš imunitet. Zato su tu antioksidanti iz super namirnica, koji nas štite od njihovog štetnog uticaja.

Trenutno najpoznatiji predstavnici Superhrane su: 

KAKAO 
Kakao je pravi potencijal i posvetićemo mu opširan blog. Međutim, čovek treba da zna - većina kakaoa i komercijalne čokolade su proizvedeni prema "Holandskoj metodi", na temperaturi 150 C uz pomoć rastvarača. Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakaou. 

Pokušajte da pronađete sirovi kakao u prahu ili zrnu (cocoa nib) iz sertifikovanog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti. Sirovo zrno divljeg kakaoa je najbolji izvor antioksidanata na svetu. Na ORAC skali (antioksidantni potencijal namirnica meri se ORAC jedinicama), sirovi kakao ima 95,500 bodova. 
Kakao sadrži velike količine magnezijuma - minerala, koji često fali čak i osobama sa uravnoteženom ishranom. Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, sigurno će Vam se svideti činjenica, da samo 7 grama sirovog kakaoa sadrži čak 100% preporučene dnevne količine gvožđa. 

PERUANSKA MAKA
Maka prah se dobija iz korena biljke Peruvian Maca, aromatične Superhrane poreklom iz Perua. U Peruu Maku uzgajaju hiljadama godina. Konzumirali su je vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maka je vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristi za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Dan danas Maka je jedna od najvažnijih lekovitih i prehrambenih namirnica za Peruance.
A sada je dostupna u celom svetu kao dodatak ishrani. Treba biti oprezan sa Makom kineskog porekla, koja ima oskudna blagotvorna svojstva.

AKAI BERI
Akai bobice su već odavno deo dijete stanovnika Amazonije. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju ukus tropskih bobica. Zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenta, koji takođe možemo pronaći u crvenom vinu), akai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svetu (102,700 bodova prema ORAC skali). 
Najbolje je koristiti akai bobice, koje su dobijene procesom Liofilizacie (sušenje proizvoda u smrznutom stanju, freeze drying tehnologija) ili Atomizacije (spray drying tehnologija). One sadrže najviše hranjivih sastojaka. Ako kupujete sok akai bobica, birajte sok koji nije pasterizovan ili zagrevan na bilo koji način. 

KOKOS 
Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su jonizovane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po celom telu. Kokosovo mleko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni veštačkog šećera i boja.
Molekularna struktura kokosovog mleka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mleka je poput mini-transfuzije krvi. Naime, tokom drugog svetskog rata davanje kokosovog mleka ranjenim vojnicima je bila uobičajena praksa. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa poseduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva.


Que tenga un dia excelente,

El Gringo