USPON ANDSKE MAKE

Vratio bih se još jednom na temu Superhrane, kako bih što jednostavnije pojasnio značenje te reči. Taj pojam, a kasnije i trend, stvorili su naučnici američke agencije NASA kao i ruski naučnici, u potrazi za idealnim načinom ishrane čoveka, koji treba da provede određeni period u svemiru.
Superhrana je dakle, ono najnutritivnije što nam priroda nudi, ono što je najodgovornija ishrana kada se radi o očuvanju kondicije ljudskog tela, koje bi trebalo da provode neko vreme u teškim uslovima.

Pitam se, da li su uslovi na zemljinoj površini manje ekstremni: opšte zlo, nemaština, ratovi, terorizam, nasilje u familiji, školi, na ulici, ... čini li sve to naš život manje stresnim od astronautskog? Možda bih rađe otišao u svemir na neki period, čisto da razbistrim glavu i isčistim svoj organizam od svog otrova, koji svakodnevno unosim u sebe, želeo to ili ne.

NASA je uvrstila peruansku Maku u svoje napredne menije krajem 80-ih. Oni imaju svoja, ogledna polja u Andima, gde uzgajaju Superhranu u idealnim uslovima, za potrebe istraživanja kao i za ishranu astronauta.  

Sa druge strane, Kinezi proteklih godina, postaju bitan uzgajivač peruanske Make. Od 2000. godine pokušavaju da preotmu peruansko blago, ali bezuspešno, jer Maka kineskog porekla dan danas, nema ni 20% svojstva peruanskog korena. Da bi zaštitila svoj nacionalni intetes, peruanska vlada je 2002. godine zabranila izvoz celog ploda Make, semenskog i drugog materijala koji bi se mogao iskoristiti u svrhu njenog uzgoja. Otuda peruanska Maka u prahu, već 15 godina nije je moguće posedovati van peruanske granice u drugoj formi. Tokom godina koje slede, Kinezi su preko slabo čuvane, bolivijanske granice ilegalno i organizovano izvozili semenski materijal kao i plod Make, u svrhu istraživanja i unapređenja njenog uzgoja u Kini. Do današnjeg dana, takav projekat nije uspeo u planini Himalaja, zbog velike razlike u sastavu zemljista i neodgovarajućih klimatskih uslova.

Naime, nigde na svetu nema planine bogatije rudom a time ni zemljišta bogatijeg mineralima. Zahvaljujući tome, andska Maka sadrži neverovatan broj minerala, a njihova, ekstremno visoka koncentracija u zemljištu, pospešuje u njenom plodu visok sadržaj alkaloida Makaena, koja 4 su odgovorna za njeno čudesno dejstvo.

Koncentracija alkaloida Makaena kod Make, je dakle, presudna u celoj ovoj priči. On je najefikasniji, poznati lek za Hipofizu, koja već nakon navršene 16-te godine počinje da greši i njena disfunkcija, sa godinama koje slede, sve je ozbiljnija! Ovaj alkaloid Japanci, niz godina pokušavaju da sintetizuju. On je veliko otkriće, a sadrži ga samo peruanska Maka. Zaslužan je za to, da je andska Maka, za relativno kratak period, proglašena efikasnijim adaptogenom od kineskog Žen Šen-a. To dokazuje njena, vrtoglavo rastuća potražnja među kineskim i svetskim stanovništvom. Žen Šen je njihovo nacionalno blago kao što je Maka peruansko, jedina razlika je u tome što niko ne pokušava da preotme kinesko nasleđe.

Peru je 15-tu godinu zaredom, sve posećeniji od strane kineskih nakupaca, uzgajivača i tržišnih manipulatora, a skoro sav, vrhunski deo peruanskog roda izvozi se u Kinu i Japan.
Situacija je takva da su Kinezi uvek uvozili najkvalitetniju andsku Maku za svoje potrebe. Za razliku od 2000 godine, kada je Kina nije proizvodila, sada oni izvoze ostatku sveta svoj degenerisan koren, predstavljajući ga kao peruanski. Cena njihovog korena make je neuporedivo manja, a to je dovoljan razlog da najveći, evropski distributeri suplemenata pređu na isplativiji posao... rezultat toga je veliki broj ljudi koji ne oseti dejstvo kineske Make, jer ga takav proizvod praktično i nema.


Que tenga un dia maravilloso,
El Gringo