• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

BODLJIKAVA KRUŠKA, KRALJICA VOĆA

Poreklom je iz Srednje Amerike, a Španci su je odneli u Evropu i druge delove sveta. U Peruu, njen uzgoj je rasprostranjen u andskim regionima, kao što su: Ayacucho, Huancavelica, Apurímac, Arequipa i Ancash. Postoji više sorti Bodljikave kruške (lat. Opuntia) a to su crvena, žuta i zelena. Intezitetom crvene boje je uslovljen antioksidantni kapacitet, tako da je crveno voće nosioc najvećeg antioksidantnog indeksa.

tuna-roja-1Tuna je izvor esencijalnih minerala kao što su: kalcijum, fosfor, kalijum, selen, bakar i cink. Pored toga ima visok sadržaj vitamina C.

Ovo voće izvrsnog ukusa sadrži pigment ’Batalain’, koji ima vrlo jako antioksidantno svojstvo i dokazano je efikasniji antikancerogen od vitamina C. Efektno sprečava oksidaciju masti, delujući preventivno na začepljenje arterija i razvoj bolesti Ateroskleroze. 

Plod ovog voća sadrži brojne efikasne hemijske sastojke koje koriste farmaceutske laboratorije u medicinske svrhe. Njegova pulpa ima antiseptička i astrigentna svojstva, preporučljiva je osobama koje pate od dijareje. Takođe ima izvrsna alkalna svojstva i preporučuje se osobama koje imaju čir na želucu ili pate od gastritisa.

Zahvaljujući alkaloidu ’Cantina’ u svom sadržaju, koji je pravi eliksir za srce jer deluje povoljno na snagu i dužinu srčane kontrakcije, Bodljikava kruška se proporučuje osobama koje pate od Koronarnog obolenja.

Iz njenih semenki izdvaja se ulje koje je poznato zbog svojih anti-aging svojstava, a one nalaze svojuupotrebu i kod osoba koje pate od zatvora. Izvoz suvog ostataka ovog voća se zbog velike svetske potražnje vrtoglavo uvaćava.

U svetu se za njena medicinska svojstva zna od pre samo nekoliko godina, dok je andski narod Quechua kroz dugu istoriju koristi kao sredstvo za skidanje temperature (sok), ili kao terapiju kod: Hernije, problema sa jetrom, želudačnog čira i dijareje (pulpa ploda).

Pošto se oljušti, može se konzumirati ucelo kao i drugo voće, kao desert, voćna salata ili ceđen sok. Dodaje se u povrće kao i u salate, gde daje delicioznost svojim slatko-kiselim ukusom i mirisom lubenice.

Interesantno je da je nekada, dok se nije znalo za njena brojna lekovita svojstva, veliki deo prirodnog roda ovog superzdravog voća propadao, a njen kaktus je nazivan ’mala hierba’ (u prevodu korov).

Njen kalorijski indeks je nizak, sadrži od 58 do 66 kcal, od čega 80% vode, 15% ugljenih hidrata, 3% proteina, i više od 3% vlakana. Ne sadrži masti, a svaki plod sadrži okvirno 20mg vitamina C, 16mg kalcijuma, 26mg fosfora i 30mg kalijuma.

Que fruta tan rica!
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA