• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

PERU I COVID 19 2021

Živim u Peruu, putujem dosta i pratim od početka pandemije pomno šta se dešava. Stekao sam utisak da su informacije koje se dele u Evropi o Peruu i Latino-američkim državama prilično izokrenute. Uglavnom se piše o njima u negativnom kontekstu, tako da sam odlučio da podelim svoja zapažanja.

Peru je 15x veće površine od Srbije, a stanovnika ima 32 miliona. Desetak miliona legalno prijavljenih građana danas živi u glavnom gradu dok je ostatak ravnomerno raštrkan po celoj teritoriji zemlje. Lima je od početka ozbiljno pogođena pandemijom, nalik na druge urbane sredine na američkom kontinentu, a ostatak zemlje je vrlo rano imao svoja žarišta. U tom periodu se u svetu najviše pisalo o brazilskoj, peruanskoj, meksičkoj i njujorkškoj katastrofi.

Iskreno, u Peruu od svega toga nisam ništa primetio, svakako ništa nalik situaciji iz novinskin naslova. Zemlja jeste rano ušla u karantin tipa obavezne maske i nema muvanja bez pisanog opravdanja. Način na koji se to sprovodilo je možda malo okrutan, uz dosta vojske i policije na ulazima i izlazima iz svakog mesta ili kraja grada. Na svakom koraku repetirano, uobičajeno oguljeno oružje u rukama autoriteta sa prstom na okidaču je ovde sasvim normalna stvar kada treba da se zavede red.

Sredinom juna zemlja je bila pod potpunim karantinom (od 18 do 08h), deca nisu izlazila, maske su bile obavezne i merenje temperature na svakom koraku. Bilo je zvanično oko 250 hiljada pozitivno testiranih uz dnevni rast od oko 6000 zaraženih ali s obzirom da testova duže vreme nije bilo u većem delu zemlje, realno je da je bilo bar milion do dva zaraženih. Razlog za moju procenu je tada ustaljeni trend da ne govore nikome da su zaraženi i opušteno nastavljaju sa redovnim obavezama, poslom, i dr. Ionako nije bilo testova, zdravstvena pomoć izvan, a u krizno vreme i u Limi je bila naučna fantastika. O respiratorima se mnogo pričalo ali je malo gde viđen. Imali su tada 7000 mrtvih i 10.000 hospitalizovanih.

Danas Peru zvanično ima milion pozitivno testiranih uz dnevni rast od 1000 zaraženih, a registrovano 36.000 smrtnih ishoda uz dnevni rast od 50 preminulih. To nema veze sa realnom slikom i ubeđen sam da je Peru već uveliko pregazio virus, jer je tesko naći čoveka koji ga nije imao. Način života Latino-amerikanaca je nemoguće promeniti, brzom širenju virusa su doprineli česti kontakti među ljudima. Pored toga, nemaju discipline da se organizovano drže određenih preporuka, tako da je virus prošao kroz populaciju prirodnim tokom. Već neki mesec Peru nema karantin, maske su i dalje obavezne i situacija je prilično opuštena.

U relativno čistoj Quechua sredini, po gradovima i mestima u Andima gde se zdravo hrani, epidemija je odnela tek po neki život. Biti zaražen je jedno, a oboleti od virusa nešto drugo. Dobar imunitet neće sprečiti zarazu, ali će efikasno odbraniti organizam od nje. Činjenica je da u tim mestima velika većina ljudi nije imala nikakve ili vrlo površne simptome bolesti. Više puta sam proputovao celu tranzitnu rutu kroz Ande i lično se uverio u to. Da uzmemo i ceo Peru u razmatranje, na 5 do 10 miliona zaraženih ima 36.000 mrtvih što je sjajan rezultat, s obzirom koliko se loše većina Peruanaca hrani i praktično ne brine o sebi. Sve zavisi kako želite da čujete neku vest... Uglavnom se prezentuju maksimalno dramatično jer uprotivnom vest niko ne bi hteo da čuje. Mišljenja sam da su Peruanci generalno žilav narod. Prolaze bolje od lažljivih Nemaca i mnogo bolje od Severno Amerikanaca, svojih vernih kritičara, a moderna zdravstvena pomoć im nije dostupna. U provinciji, po ambulantama im preporučuju maku, mačiju kandžu i tokoš. Dakle, živela tradicionalna medicina!

Preventivna konzumacija peruanske Make, Mačije kandže i Tokoša dokazano predupređuje ceo spektar modernih oboljenja i virusa. To je očito s obzirom na njihovo apsolutno odsustvo u populaciji Anda, gde se ovi proizvodi tradicionalno konzumiraju vekovima. Obilat unos peruanske make (adaptogen), camu camu (prirodan izvor vitamina C), mačije kandže (imunoregulator) i tokoša (prirodnan antibiotik) čini njihov imuni sistem neprobojnim. Evropski korisnici proizvoda Nuestra Maca retko obolevaju od virusa, gripe i drugih bolesti. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan. Maka čarobno deluje na rad endokrinog, imunog i metaboličkog sistema. Homeostaza (zdravstvena besprekornost) je stanje organizma u kojem sva tri sistema funkcionišu optimalno i nije je lako održavati u stresnim uslovima, posebno ne u onima u kojima trenutno živimo. Potražite ove preparate u našoj Online prodavnici.

Saludos de Peru,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA