• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

AKO JE NEŠTO ORGANSKO NE ZNAČI DA JE PRIRODNO

Danas je u modi da biramo sve što je organsko, misleći da ako je nešto organsko, mora biti da je prirodno. To nije tako. Većina namirnica sa oznakom organik nisu prirodne.


Postoje autohtone sorte voća i povrća. One potiču sa odredenog geografskog područja i rezultat su isključivo prirodnih procesa. Nastale su i održale se bez čovekove intervencije. Ima li Srbija autohtonog bilja? Naravno, svaka zemlja ga ima. Najpoznatiji su jabuka budimka, kupus goluban i šljiva požegača.

Dakle, samo autohtone sorte voća ili povrća i namirnice nastale od njih su zaista prirodne, sve ostalo je stvorio čovek te se ne može zvati tako. 100% prirodne namirnice su prava retkost i teško ih je pronaći. Današnje jabuke, kruške, jagode, žitarice, narandže, limun, kakao, makar bili organski, nisu prirodni. Čovek ih je radi profita modifikovao u nedogled, kako bi bile neprirodno lepe, slatke i ukusne, da ih svako oko i nepce poželi. Ako pogledate opise na proizvodima današnje zdrave hrane, sve je 100% prirodno, ali tu realno nema ni 1% prirodnog.     

Sve je počelo od autohtonih sorti. Razumite bolje na primeru psa. Psa nije stvorila priroda. Vuk je bio osnovna rasa i sve rase pasa su nastale od njega. Čovek ih je stvorio ali samo vuk ne zavisi od čoveka i ne ide kod veterinara. Kod bilja je je isto, pogledajte primer kakaoa. Osnovni kakao je divlji Criollo iz Perua, potpuno je otporan na sve pošasti, strašno je hranljiv, lekovit i raste samostalno u prirodi, baš kao i vuk. Danas su sve sorte kakaoa modifikovane do te mere da ne liče više na osnovnu vrstu, kao što većina pasmina ne liče na vuka. Psa i moderan kakao nije stvorila priroda nego ih je čovek do beskraja modifikovao, te se ne mogu smatrati prirodnim tvorevinama. Da li biste kupili organik pekinezera, a da na deklaraciji piše da je u pitanju divlji vuk?

Stare autohtone sorte su neuporedivo otpornije na bolesti, sušu ili vremenske neprilike. Ponekad su malo neuglednog izgleda i zbog toga gube bitku sa savremenim sortama voća i povrća koje, mora se priznati, izgleda lepo, veliko, ali nije proizvod prirode. Stare sorte su otpornije jer se zbog svoje prirodne otpornosti na bolesti i štetočine ne moraju prskati, te je suludo dovoditi u pitanje njihovo organsko poreklo. 


Osnovna svrha modifikacije voća i povrća je da se ono učini što lepšim, slasnijim i ukusnijim, kako bi se bolje prodalo i bilo što profitabilnije. Nije čudo što nutricionisti danas ne preporučuju da se preteruje sa voćem, jer je neprirodno slatko. Peruanska maka, divlji kakao, beli krompir od kojeg se pravi tokoš, mačija kandža i kamu kamu su autohtone vrste, apsolutno začete od strane Boga na teritoriji Perua. Kod nas je zaista sve 100% prirodno i to je oduvek politika Peruvian Superfoods, u saradnji sa Dr. Dunjić!

                                                                                                 KUPI ODMAH

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA