• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

PERUANSKI AMARANT

Amarant je pseudo žitarica, baš kao heljda, kinoa i kanjiva. Poreklom je iz Južne Amerike, spada u najstarije žitarice na svetu, a u Peruu pronađeni su njegovi ostaci stariji od 4000 godina. Postoji veliki broj sorti amaranta koje se razlikuju po boji cveta i zrna. Otporan je na visoke i niske temperature.

U Peruu, pretežno se uzgaja beli amarant, koji je najpoznatiji i jedan od izvoznih aduta. Sa nadmorskih visina od preko 3000m dostiže neprikosnoven kvalitet, oslikan u visoko-proteinskom sadržaju. Regioni Puno i Ayacucho se mogu pohvaliti najnutritivnijim amarantom na svetu, dok azijska varijanta nije ni upola toliko hranljiva. Amarant je jedinstven po tome što je njegovo nutritivno bogatstvo smešteno u unutrašnjosti zrna, a ne kao kod ostalih žitarica, u ljuski. Vrlo je otporan na vlagu. Ne pomaže natapanje zrna te je upotreba njegovih pahuljica najpraktičniji vid konzumacije. 

U narodima Anda ova kultura je sastavni deo života. Njegovo zrno, pahuljice i brašno su sastojak preukusnih obroka kao što su variva, peciva, poslastice, grickalice i raznovrsni energetski barovi. Takođe se konzumira njegovo lišće koje je ukusnije i nutritivnije od spanaća. Svako andsko dete odrasta uz Kiviču, prve bebi kaše se prave upravo od nje. Ona je neizostavna namirnica u ishrani celokupnog stanovništva planine Anda i jednim delom zaslužna za njihovu izvrsnu zdravstvenu i fizičku kondiciju. 

Zrno peruanskog amaranta ne sadrži gluten, vrlo je sitno i okrugle forme. Ima vrhunsku nutritivnu vrednost, nisko je kalorično i izuzetno zdravo. Sadrži oko 14% proteina (azijsko zrno samo 6-8%), čime komotno nadmašuje sve ostale žitarice u hranljivosti. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, u dobroj meri lizin, metionin i cistein. Sadrži 5-9% masti, mahom linolne kiseline. Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom skrobni i sadrži vrlo malo šećera. Od minerala sadrži: sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum, zatim kalijum, cink, fosfor, bakar i što je vrlo posebno, selen. Od vitamina sadrži: A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E. Značajan je izvor vlakana, ima ih gotovo tri puta više nego u pšenici i bogat je fitosterolima. 

Peruanski Amarant se tradicionalno uzgoja na padinama planine Anda, na nadmorskoj visini od preko 3000m, odakle dolazi najfinije zrno, neprikosnovenih nutritivnih vrednosti i besprekorne čistoće. Velika nadmorska visina je jedina garancija potpuno neuprljanog načina uzgoja poljoprivrednih kultura. Na toj visini nema potrebe ni saznanja o upotrebi herbicida, pesticida i veštačkog đubriva.

Lekovita svojstva zrna amaranta su da jačaju nervni sistem i moždanu funkciju. Pospešuju pravilnu probavu i metabolizam. Amarant je prava energetska bomba, daje čoveku snagu i hrani organizam brojnim fito nutrijentima nesvakidašnjeg kvaliteta. Samo kanjiva i kinoa mogu da mu pariraju u celokupnom biljnom svetu.

Q disfrute de Kiwicha mas rica,
El Gringo


Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA