• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

ISTINA O STEVIJI

Stevia rebaudiana je biljka poreklom iz Paragvaja, član je porodice hrizanteme, podgrupe porodice Asteraceae. Proizvodi od Stevije u prahu, tečnosti ili granulama ne sadrže list biljke. Izrađeni su od ekstrakta lista stevije Rebaudiosida A (Reb-A). U stvari, zaslađivači od stevije sadrže vrlo malo stevije, od 1 do 5%. Reb-A može biti 50-300 puta slađi od šećera, jer postoje velike razlike u čistoći i kvalitetu ovog ekstrakta. Po pravilu, proizvođači se služe dobro oprobanim opisom ''stevija čistoće 99%''. To se može odnositi na par procenata ekstrakta stevije u sadržaju proizvoda, ukoliko je on zaista toliko čist.

Šta to znači? Da li postoji čista stevija kakvu svi tražimo?

Reb-zaslađivači su mešavina raznih sastojaka, kao što su Reb-A, eritritol (šećerni alkohol), maltodekstrin, dekstroza, fruktoza i dr. Problem je u tome što svaka kompanija koristi neke od sastojaka, koji su manje dobri po zdravlje ljudi, a neophodni su kako bi učinili problematičan ukus proizvoda prihvatljivijim. Dodate kalorije u vidu fruktoze, dekstroze ili maltodekstrina deluju apsurdno u potrebi za nisko kaloričnim proizvodima, a dodatak veštačkih zaslađivača udaljava nas od ideje prirodnog preparata.

Poznati brendovi Reb-zaslađivača koriste prirodne ukuse. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) se ne protivi pojmu "prirodni ukusi" dok sastojci ne sadrže dodate boje, veštačke ukuse ili sintetiku. Sastojci koji spadaju pod prirodne ukuse uglavnom su visoko obrađeni, te u njima ostaje malo toga prirodnog.

Zaslađivač koji nije sačinjen isključivo od mlevenog lista ove biljke, praktično ne može biti od ''čiste'' stevije ili Reb-A jer bi kao takav morao biti nepodnošljivo gorkog ukusa, nemoguć za doziranje i cene od bar 3000din za manje pakovanje. Dakle, zaslađivač sačinjen od 100% čistog Reb-A ne postoji. Čak ni sa 10% čistoće jer je u toj srazmeri granica podnošljivosti ukusa ovog ekstrakta.

Prednosti i mane?

Reb-A skoro da nema kalorija. Ako pokušavate da izgubite težinu, ovaj aspekat može biti privlačan, bez da preterate u upotrebi. Brojne studije su pokazale da je on izvrsna opcija za dijabetičare, kao i da ima pozitivan uticaj na nivo holesterola u krvi.

Japanci koriste steviju od 80-ih godina i po mom mišljenju, njihova iskustva su najmerodavnija. Njihove studije pokazuju isto što i tvrdnje FDA, a to je da su glikozidi iz stevije, kao što je Reb-A, "prepoznati kao sigurni". Ne odobravaju proizvode od celog lista stevije ili ekstrakta sirove biljke, jer postoji zabrinutost da sirova biljna stevija može da šteti bubrezima, reproduktivnom i kardiovaskularnom sistemu. Takođe, može da smanji krvni pritisak ili utiče na efekat lekova za smanjenje šećera u krvi. Proizvodi od stevije napravljeni sa eritritolom mogu izazvati probavne probleme, kao što su nadimanje i dijareja.

Stevija sa Reb-A-om je bezbedna za korišćenje tokom trudnoće, s tim da to činite umereno i odaberete brend koji ne sadrži eritritol. Ceo list stevije i ekstrakt sirovog lista, nisu bezbedni za upotrebu ako ste trudni. Novije studije ukazuju na to da Stevia može pomoći u prevenciji ili borbi protiv nekih vrsta karcinoma. Preciznije, radi se o stevijinom glikozidu Steviosidu, koji ima povoljan uticaj na uništenje ćelija raka.

Que consuman la mejor Stevia,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA