• SRB 065 513 0000
  • BiH 066 490 490
  • CG 068 572 845
  • MK 078 409 080
  • superfoodsperuvian@gmail.com

GRAVIOLA (Annona muricata)

Ova tropska biljka se na Quechua jeziku zove Guanabana dok je u svetu poznatija kao Graviola. Raste na istočnim obroncima Anda (do 2000m), uz ceo tok Amazona, kao i u Kolumbiji, Venecueli, Karibima, Meksiku i Aziji. Odgovara joj visoka temperatura i vlažnost vazduha. Na temperaturama ispod 10 stepeni daje degenerisan plod. Dva puta godišnje rađa, a tokom cele godine se može pronaći po neki plod u njenoj krošnji.

graviola-blogU Peruu retke su organizovane plantaže Graviole. U voćarstvu je neizostavna jer praksa pokazuje da najukusnije voće dolazi iz što bogatijeg voćnjaka. Pored toga, određene vrste voća imaju vrlo blagotvoran uticaj na druge kulture kao što su kafa i kakao.

Pronašli smo je na visini od 1750m u opštini Canchamayo, region Junin gde ovo voće ima najviši zabeleženi nivo slasti od 22 grada Briks. U priobalnom pojasu Perua, dostiže samo 9-10 stepeni slasti, a uz Amazon do 15. Njen ukus je jedinstven i vrlo ga je teško opisati. Nešto kao kombinacija ukusa ananasa, jagode, kokosa i manga. Zaista je ukus u mestu Santa Ana, Chanchamayo dosta puniji od primeraka graviole koje smo probali ranije. U lokalnim restoranima konzumira se graviolin cedjen sok, frape i sladoled. 

Graviolin list komercijalizovan je širom sveta i njegova upotreba naišla je na ogromno interesovanje. Ima brojna lekovita svojstva, prvenstveno zbog prisustva alkaloida Acetogenina u svom sadržaju. Nažalost, to je nemoguće utvrditi analizom u bilo kojoj evropskoj laboratoriji. Bezuspešno smo pokušavali da analiziramo njen list iz opštine Chanchamayo i primerak iz Amazonije kako bi utvrdili koncentraciju pomenutog alkaloida.

On je naime odgovoran za dobre rezultate u borbi protiv ćelije raka. U glavnom gradu Perua, Limi, sam sreo određen broj ljudi koji tvrde da su se izlečili od raka konzumirajući čaj od kore, lista ili semena Graviole, dok u Evropi nisam imao takvo iskustvo. Došli smo do saznanja da je koncentracija acetogenina dosta veća u kori drveta, kao i u semenkama njenog ploda. Postoji vrlo ozbiljna američka studija na temu Graviole, a ukoliko Vas interesuje i razumete engleski, pogledajte klikom na text.  

Otkupna cena lista Graviole u Peruu je niska, trgovina njime nije podložna mahinacijama tako da ne bi trebalo sumnjati u njegovo poreklo. Moje lično mišljenje je da mora postojati razlika u kvalitetu lista, kao sto je to slučaj sa plodom, što je nažalost nemoguće utvrditi.

Odnos cene njenog lista u Amazoniji i određenog pakovanja kapsula na našem tržitu je neverovatan, pa bih rekao da je jadan onaj čovek koji se bogati na tuđoj nesreći.

Velika je šteta što se ovo tropsko voće gaji samo u Latino Americi i Aziji, prilično je kvarljivo i komplikovano za transport.

Perdon por ser tan directo,
El Gringo

Iskustva korisnika

ISKUSTVA KORISNIKA KAO NAŠA NAJBOLJA REKLAMA