AKTIVIRANA MAKA, PRIČA ZA MALU DECU

Izraz aktivirana maka nam je privukao pažnju pa bi se pozabavili ovom temom. Potrebno je vratiti se koju godinu unazad kako bi na pravi način predstavili profil firme Bioandina iz Zagreba, jedinog predstavnika takvog opisa make na svetu.

Vlasnika firme Bioandina iz Hrvatske, Marka Ferka upoznao sam 2017. godine. Predstavio se, ponudio kao mogući saradnik Naše firme Peruvian Superfoods doo u Hrvatskoj. Ideja je bila da Marko predstavlja našu srpsku firmu u Hrvatskoj, a da iskoristimo priliku i pakujemo našu marku Nuestra u Hrvatskoj za tržište evropske Unije. Nakon detaljnog dogovora o saradnji, složili smo se u tome da nam ugovor neće pomoći ako jednog dana odlučimo da se raziđemo, tako da ga mismo ni sklapali.

Organizovali smo obiman uvoz sirovina najkvalitetnije make, kakaoa, kinoe, čie, stevije iz naše matične firme u Peruu u Hrvatsku, predali mu sve detalje oko ambalaže Nuestra kutije make, razmera, dizajna, materijala, kesica itd. Obezbedili smo da nas poseti u Peruu i obiđe plantaže Nuestra Make u Andima, gde se izdašno slikao kako bi imao materijala za svoj sajt. Po svedočenju našeg saradnika iz Anda, vlasnika magacina najveće kooperative uzgajivača make, Marko je prilikom posete, nama kršom iza leđa tražio njegov broj telefona. Kada smo to čuli nije nam delovalo problematično ali se kasnije ispostavilo da jeste.

Pošto je sirovina stigla u Hrvatsku, Marko je promenio ploču. Samo je nazvao i rekao da odustaje od saradnje. Iz šale, opisujući nas Srbe kao Balkance, u smislu da nismo tako pouzdani kao Hrvati, ispostavilo se da je Marko Ferk mnogo gori igrač od Balkanaca. Čovek je definitivo zaslužio epitet mastera prevare. Toliko se ulizivao sve vreme da je ovo bio šok za mene.

Nakon svega je pokrao kompletne tekstove sa našeg sajta i publikovao ih na njegovoj stranici, sve uz slike iz Anda predstavljajući se u naše ime. Pokrao je celu ideju o pakovanju Nuestra make i napravio identičnu kutiju u milimetar sa 30 kesica. Na sreću je bar dizajn promenio. Ceo asortiman je tada praktično pokraden. Kao šlag na tortu, svoj projekat je na svom sajtu nazvao obiteljskim. Pomislih, pošto sam ih familijarno upoznao, nije valjda da su mu žena i dete, koje otvoreno prezire, uključeni u otimačinu našeg indetiteta?

Ne bi to bilo tako strašno da se nije naredne, 2018. godine po oprobanom šablonu isto ponovilo sa firmom Just Suspicious doo iz Beograda (vlasnik Crnogorac i profesorica u miniću, ne smem pravo ime da im napisem jer prete da će da me tuže…). Kakvi lokalni igrači, bolje reći lešinari. Kakav ex-YU brlog. Nije mi se ništa nalik na to desilo za života po belom svetu!

Za kraj, AKTIVIRANA MAKA KOMPLEX je izmišljeni izraz od strane Marka Ferka, vlasnika fantomske firme Bioandina iz Zagreba. Tako nešto ne postoji u Peruu i nigde na svetu, pa je zaključak da je nastalo u Hrvatskoj. Mora da je aktiviranje make postalo obiteljski posao. Dakle, izmišljen izraz za najobičniju sirovu maku, koju firma nudi kao gelatinizovanu. Nekada je bila sjajna, gelatinizovana dok je bilo naše sirovine, a sada je, kako nam se njihovi korisnici sami žale, sirovog ukusa i nikakvog efekta. Da ne pominjem kapsule ‘Aktivirane’ make, kojih treba 30 dnevno da bi se postigla poželjna dnevna doza.

Firma sa petnaestak naivno sročenih komentara korisnika na sajtu, šta dalje reći.  Neka je obitelji Ferk sa srećom, samo aktivno i bez obraza!

Suerte Marko,
El Gringo