MULJANJE SA ROKOM TRAJANJA

U ovom i narednom blogu ću se baviti isključivo načinima obmane ponuđača suplemenata. Moj fokus će biti na sirovim proizvodima u prahu. Drugim rečima, na dehidriranoj (sušenoj), fino mlevenoj superhrani i drugim dodacima ishrani.

Prvo i najvažnije kod odabira sirovih (RAW) suplemenata u prahu je rok trajanja. Zakonom dozvoljen rok trajanja kod sirovih proizvoda u prahu je godinu dana. To je vrlo striktno pravilo u EU, Americi pa i u Peruu, a petpostavljam da smo usglasili tako bitna pravila sa zakonima EU, kao što je obaveza Srbije u procesu pridruživanja Uniji. Važno je proceniti koliko se ponuđači drže tog pravila jer se kod nas u ponudi lako mogu naći sirovi proizvodi sa rokom trajanja i do 4 godine sto je krajnje opasno po zdravlje ljudi. Zašto? Jer su sirovi proizvodi izrazito kvarljivi i za manje od godinu dana se u njima dokazano i ubrzano razvijaju opšte poznate bakterije i plesni. Ponuđač koji se bavi takvim praksama praktično gazi po zdravlju ljudi, posebno dečijem i osetljivih osoba.

Iz kog razloga se manipuliše rokom trajanja sirovih suplementata?

Razlog je jednostavan, da bi se izbeglo bacanje neprodatih proizvoda u predviđenom roku trajanja. Još jedan razlog je da poznati lanci prodaje postavljaju uslov proizvođačima da dostave proizvode pre isteka jedne trećine od roka upotrebe, što samo komplikuje stvari. Drugim rečima, svako tu gleda svoj interes, bio to profit ili izbegavanje da se na policama uglednih prodavnica nađe proizvod pred istekom ili isteklog roka upotrebe. Kupac i njegovo zdravlje je u drugom planu, interesi su finansijske i druge prirode.

Imate jednu vrlo poznatu firmu, ponuđača suplemenata iz Beograda koja je nakon optužbi na fejsbuku da su im rokovi upotrebe prelepljeni pošto su istekli, tada odlučila da ih podigne na određenim sirovim proizvodima sa krajnje neodgovornih dve godine na nivo opšte opasnosti po zdravlje od 4 godine. Veliki problem u takvoj praksi je da se osobe sa slabijim imunitetom i deca lako zaraze velikim brojem bakterija i plesni kao što su Ešerihija, Hlamidija, Enterobakterija, Listerija, Salmonela, Stafilokokus i dr. konzumirajući takav proizvod nakon godinu dana od datuma pakovanja.

Šta izaziva opasnost kod sirovih i prerađenih proizvoda u prahu?

Pošto se pakovanje suplementa u prahu otvori više puta, lako počinje da se grudva. Zašto se to dešava? Jer u Vaše pakovanje polako ali sigurno ulazi vlaga iz vazduha, koja može da iznosi i do 80%. Garancija dugotrajnosti sirovih sirovina u prahu je procenat vlage istog praha, koji je vrlo nizak i iznosi samo 6%. Nakon nekoliko otvaranja pakovanja sa tako niskim procentom vlage, on se postepeno penje na 15 i više procenata što izaziva grudvanje praha. U tom trenutku je Vaš prah uveliko postao plodna, idealna podloga za razvoj bakterija i plesni. Studijom peruanskog Univeziteta Cayetano y Heredia je dokazano da sirovi kao i prerađeni prah od peruanske Make prilikom prvih znakova grudvanja ubrzano gubi svoja svojstva i vremenom postaje neefikasan i neispravan za upotrebu (Gasco y col, 2007; Gonzales y Vasquez, 2008). 

Da li biste ugrozili svoje zdravlje zarad uštede na ceni proizvoda?

Iz svega pomenutog proizilazi naša politika, da koristimo ubedljivo najskuplji vid pakovanja, sterilne kesice od 5 grama, koje su ujedno i dnevna doza. Bez dileme, to je jedini način pakovanja koji garantuje zdravstvenu ispravnost svake kesice Make ponaosob i time mi daje za pravo da je preporučim svakoj trudnici, detetu ili bebici. Na pakovanjima Nuestra Maka rok upotrebe je dve godine, što je potpuno ispravno s obzirom da je sirovina preradjena, tj. gelatinizovana. Proizvode Nuestra Maka potražite klikom na našu Online prodavnicu ili poručite telefonom 065 513 0000.

Que lo piense bien,
El Gringo