SAZNAJTE VIŠE O GELATINIZOVANOJ CRVENOJ I CRNOJ MAKI

Kao uzgajivač i jedini ponuđač više sorti peruanske Make na našim prostorima ponudili bi dodatna objašnjenja i pokušali da odagnamo neke od nedoumica. U nastavku se bavimo temama o kojima nećete čitati na drugom mestu jer mi šestu godinu zaredom živimo i dišemo sa Našom Makom.

Zašto prah crvene make nije crven, a crne crn?

Iz prikaza naslućujete da su sve sorte peruanske Make iste boje i da je samo opna ta koja se razlikuje. Dakle, svaka Maka u prahu je krem boje. Plodovi tamnije ljuske neznatno utiču na boju njenog praha dok je razlika u benefitima znatna. O tome pročitajte detaljnije klikom na text.

Šta znači gelatinizovana maka?

Radi se o otpuštanju ili razgradnji skroba tokom zagrevanja namirnica. Gelatinizovanje je ono sto se desi sa krompirom, pirinčem ili testeninom nakon 10 min kuvanja, kada se skrob razgradi i pretvori u želiranu masu, a skrobna namirnica smekša i postane jestiva. Dakle, sirove skrobne namirnice nisu svarljive, a Maka je jedna od njih. U protivnom bi sirov krompir bio jestiv.

Gelatinizacija uz pomoć ekstrudera višestruko povećava bioraspoloživost Make i na taj način njeno dejstvo postaje izraženije. Tokom njene Ekstruzije prah Make blago posvetli, ukus postaje dosta prijatniji, a pre svega bude lakša za varenje (biorspoloživija). Treba znati da tokom 10 minuta kuvanja skrobna namirnica izgubi oko 60% svog nutritivnog potencijala, dok se tokom nekoliko sekundi prerade ektruderom ne gubi praktično ništa, sudeći po nepromenjenom nutritivnom sastavu naše gelatinizovane Make. Pogledajte Stručno mišljenje Farmaceutskog Fakulteta Novi Sad za proizvod Nuestra Maca klikom na text.

Provecho,
El G