GELATINIZACIJA UZ POMOĆ EKSTRUDERA

Gelatinizacija ili nama razumljivije ekstruzija je napredan proces prerade skrobnih namirnica, kojim se dobija koncentrovan, instantni proizvod, bliži ljudskim potrebama i lakši za varenje.
Obebeđuje telu maksimalnu apsorpciju nutritivnih vrednosti, višerstuko produžava rok trajanja i pospešuje optimalno očuvanje nutritivnosti proizvoda.

U procesu prerade Make ili druge skrobne namirnice, njen granulat se tretira visokim pritiskom u vrlo kratkom trajanju, što bi bilo ravno njenom kuvanju u vremenskom periodu od 5-10 min. Dakle, gelatinizovana skrobna namirnica može se konzumirati instantno, bez potrebe za dugom termičkom obradom koja je pogubna po nutritivnost proizvoda. Gelatinizacija je sušta budućnost, ekstrudirani prahovi su uveliko deo svakodnevne ishrane širom sveta. Funkcionalni šejkovi savršenih nutritivnih vrednosti su u ponudi u fitness klubovima, restoranima ili barovima zdrave hrane.

Ovaj proces prerade omogućava do 3 do 5 puta veću bioraspoloživost proizvoda i iskoristivost u Maki jedinstvenih alkaloida: Makaena 1, 2, 3 i 4 i Makamida koji su nosioci čudotvornog dejstva peruanske Make na Hipofizu. U ovakvom prahu njihova koncentracija je optimalna, a učinak peruanskog korena maksimalan. Pročitajte vrlo lep diplomski rad sa Prehrambreno-Tehnoločkog Fakulteta iz Osijeka na temu Ekstruzije klikom na text.

Apsolutno je osetna razlika između gelatinizovane Make u prahu i sirovog proizvoda od peruanskog korena. Miris i ukus su višestruko finiji, prijatniji i blaži od sirovog proizvoda. Gelatinizovan proizvod nikada ne izaziva tegobe sa probavom i njegov efekat je višetruko izraženiji.


Ojala que le sirva este texto,
El Gringo