Način upotrebe

                                                                                                                                                            

ODGOVORAN NAČIN UPOTREBE

Gelatinizovana Maka u prahu bi trebalo da se uzima u dnevnoj dozi od 5 grama. Jedna kesica ili punija kafena kašika sadrži 5 grama Make, a prema potrebi minimalna doza se može pojačati. Osobe koje prvi put piju Maku, ne bi trebalo da prevaziđu dnevnu dozu od 2 grama tokom prve nedelje upotrebe, kako bi se izbegle moguće smetnje u probavi. Nakon toga može se preći na preporučenu dozu.

Idealno je konzumirati je rastvorenu u 
smutiju, šejku, mleku, soku, ili vodi. Neophodno je promešati tečnost 1 minut ili kratko blendirati, kako bi se prah rastvorio, potom popiti sadržaj od 1-2dl pripremljenog napitka nakon doručka, pred trening, učenje ili bilo koju povišenu fizičku ili mentalnu aktivnost. 

Zbog specifičnog ukusa, dobra preporuka je umutiti Maku sa kašikom kakaoa i meda u 1-2dl mleka ili vode. Ukusi Kakaa i Make čine divan spoj, probajte! Kod proteinskog ili drugog šejka birajte ukus čokolade. U smutiju od breskve, kajsije, citrusnog ili šumskog voća odlično se stapaju ukusi. Bez blendiranja, teže se restvara u jogurtu ili gustoj tečnosti, a lakše u tečnosti sobne ili povišene temperature.

Za decu starosti od 5-16 godina, preporučena dnevna doza Nuestra Maca Blend je 2 grama, što je ravna kafena kašika. Mladjima, 1-5 godina dovoljan je 1 gram. Kod beba 6-12 meseci starosti treba biti oprezan i pratiti reakciju na pola grama i NE prevazilaziti gram dnevno. Oprobana verzija za dečiji doručak je mleko ili voda sa pahuljicama, kakaom, medom i Makom. Deca u Peruu je obožavaju rastvorenu u šolji mleka ili vode sa pahuljicama kinoe i peruanskog amaranta (kiwicha), kakaoa i andskog meda. Domaći keksići od kinoe, kakaoa i Make su omiljena poslastica medju mlađima.

Jedino ograničenje u zapadnom svetu kod preporuke za peruansku Maku je za decu mlađu od godinu dana (Holandija), iako smo uvereni da će i to biti povučeno pošto medicina dokaže njene dobrobiti za razvoja beba.

Komercijalna je preporuka da se mora piti svaki dan, narodi Anda konzumaciji krompira i Make pridaju isti značaj. Kod obolenja ili ozbiljne disfunkcije organizma, svakodnevan i povišen unos će dati bolji rezultat, pa u tom smislu takva preporuka može biti ispravna. 
Treba biti oprezan sa Peruanskom Makom u kapsulama, nerealno je očekivati da čovek konzumira 10-15 kapsula od 400mg Make dnevno... Proizvođači se čvrsto drže te vrste pakovanja proizvoda, zaslepljeni ogromnom zaradom. Izračunajte uvek koliko tačno Make kupujuete u gramima kao i kakav je odnos njene cene i neto težine. Ekstrahovana Maka je vrlo skupa, te kapsule koje zaista sadrže njen ekstrakt ne mogu biti jeftine.Da ne ulazim u neispravnost trgovine Makinim ekstraktom širom sveta...  

Uskoro ćemo izaći na tržište sa novim proizvodom, Nuestra Maca & Cocoa, Maka i divlji Kakao u kutiji sa 30 kesica.

Peruanska Maka nema sporednih efekata, ni saznanja o interakcijama sa bilo kojim lekom. Apsolutno je neškodljiva namirnica što je potvrdio i Farmaceutski fakultet u Novom Sadu, svojim Mišljenjem pod registarskim brojem 383-249-9, dana 14.03.2016. godine.