CAMU CAMU (Myrciaria dubia) 

Je vrsta voća koje potiče iz Amazonije, a njegova komercijalizacija je krenula iz Perua pre samo nekoliko godina. Odgovara mu prisustvo vode, tako da je njegova koncentracija najveća uz gornji tok Amazona, kao i svih reka koje se ulivaju u njega. Lako se uzgaja i prvi značajan rod dobija se u trećoj godini vegetacije.

Ovo voće, zavisno od stanja zrelosti, dostiže i do 40 puta veći sadržaj vitamina C od limuna i narandze (do 2700mg na 100g sveže pulpe). Pored vitamina C, B1, B2, B3 sadrži veliki broj minerala, antocijanine, bioflavonoide i nekoliko aminokiselina. Vrlo je jak antioksidans i njegov potencijal neizostavno ga svrstava u Superhranu. Ima kiselkast ukus, nešto tvrdju kožicu od groždja i veliko je zadovoljstvo konzumirati ga svežeg.
Konzumirajući ga najzadovoljniji sam činjenicom da unosim veliku količinu polifenola grickajući njegovu kožicu. Pitam se kako je moguće da se u 21 veku neko još uvek zanosi idejom da je povoljno, što voće Kamu kamu ili Godži beri obiluju C vitaminom (od 2000 do 5000mg na 100g svežeg ploda)? 

Setim se često sopstvene gluposti, po mom dolasku u Holandiju kao tinejdžer, sredinom 1992. godine. Pošto sam viđao Holanđane kako ispijaju uz doručak tačno 1dl ceđenog soka od narandže, pomišljao sam da to proizilazi iz njihove štedljivosti. Sve dok mi dete od 12 godina nije objasnilo da nema smisla piti više od 1 dl svežeg soka od pomorandže jer on sadrži oko 50mg vitamina C, a to je koliko nam treba... pomislih ohhh yeah....

Nakon obilaska nekoliko pogona velikih prerađivača ovog voća u Peruu, shvatio sam da je trgovina suvim ostatkom ovog voća obična obmana. Naime, voće kamu kamu sadrži nekoliko koštica koje se ne odstranjuju tokom dehidratacije ili sušenja svežeg ploda, jer je njihova suva sortna masa veća od suvog ostatka pulpe ploda. Na taj način se ne krši deklaracija: proizvod 100% od voća kamu kamu. Većina manjih proizvođača ga dehidrira na potpuno neadekvatan način, na previsokoj temperaturi, sagorevajući mu kožicu, u kojoj se nalazi najveći deo polifenola, jedinog iole postojanog antioksidanta kod ove vrste voća.

Da rezimiram, u sadržaj kamu kamu praha ulaze i koštice, koje čine dobar deo ukupne mase krajnjeg proizvoda. Vrlo su gorke i slabo nutritivne. To se lako može utvrditi degustacijom praha ili sardžaja kapsula od kamu kamu. Pulpa ovog voća nema nikakvu gorčinu. Pored toga, tokom neukog procesa dehidratacije gubi se skoro sav sadržaj vitamina C jer je on vrlo nepostojan vitamin, pa mnogi prerađivači dodaju sintetički vitamin C svom proizvodu. 

Pojeli bi ste mango sa košticom kada bih Vam rekao da je to odlično za vaše zdravlje?

Le cuento de mi propia experiencia,
El Gringo