NESTAŠICA PERUANSKE MAKE, ODUMIRANJE ČUDESNE KULTURE

Ranije sam predviđao da će uskoro doći do Nestašice Make u Peruu, a time i na svetskom tržištu. Ta prognoza se uveliko obistinila. Razlog za to je neisplativost uzgoja ove posebne kulture. Kineska, višestruko jeftinija Maka preplavila je svet i Peruancima nije preostalo ništa drugo, nego da svedu sejne površine na nivo proizvodnje iz 2000. godine ili na nivo nacionalnih potreba. To se desilo protekle sejne sezone i rezultat je više nego očit - poslednji rod prodat je za nepunih nekoliko meseci i peruanske Make više nema. Ukoliko je neko nabavi radi se o lošoj klasi ili rodu starom više godina.

Sa firmom Just Superior doo iz Beograda ostvarili smo odličnu saradnju ove i protekle godine. Bili su naš gost u Peruu i obišli plantaže Nuestra Make kao i postojbinu najkvalitetnijeg Criollo kakaoa. Trudili smo se uvek da im isporučimo najbolju peruansku Maku koju smo imali. Na žalost, nećemo u skorije vreme biti u mogućnosti da ispratimo njihove potrebe za sirovom makom jer nemamo dovoljno sirovine.

Takođe nećemo biti u mogućnosti da isporučimo gelatinizovanu Maku firmi Bioandina doo iz Hrvatske. Vrlo smo zadovoljni ovom saradnjom, pre svega činjenicom da se Nuestra Maka konzumira u celom regionu i da naše zalaganje da očuvamo izvornu Maku ne poznaje granice. Uz dužno poštovanje, zahvalni smo našim saradnicima na iskrenoj i predanoj promociji Make.

U Sloveniji smo počeli sa proizvodnjom prvih pakovanja Nuestra Maca za EU tržište, a trenutno je pakujemo u Peruu za SAD i kanadsko tržište, što je u velikoj meri doprinelo tome da ne uspevamo da podržimo stalne kupce sirovine Nuestra Make širom sveta. Plan razvoja Peruvian Superfoods je primetno promenio evropski kurs kroz saradnju sa uvaženim Centrom holističke medicine Dr. Dunjić iz Beograda, a sličan scenario se desio u Peruu.

Firma će se prvenstveno baviti razvojem brenda Nuestra i saradnjom sa Centrom Dr. Dunjić. Ciljna oblast su funkcionalni obroci i cela paleta novih proizvoda u vidu kapsula. Radi se o nesvakidašnje lekovitim i u svetu prilično nepoznatim biljnim vrstama. Uvideli smo da nam je politika poslovanja prilično neefikasna nudeći proizvode kojima je tržište preplavljeno, dok Amazonija vrvi od toliko korisnih biljaka. To je neiscrpan potencijal, s obzirom da je samo 5% njene prašume istraženo.  

Moram da razočaram objavom da nismo uspeli da dokažemo delotvornost ekstrakta Nuestra Make, te da kapsule Make ostavljamo za neka bolja vremena. Naša ideja nije da nudimo nešto što ne bih lično koristio, a u ovom slučaju nisam dovoljno uveren u delotvornost ekstahovane Make. Ipak, Dr. Slobodan Dunjić i ja izdvajamo gelatinizovanu Maku kao ubedljivo najefikasniju varijaciju, utvrđeno je na uzorku od više hiljada domaćih korisnika. Ponosni smo na činjenicu da Slobodan sprema objavu naučnog rada na temu Nuestra Maca na presižnom univerzitetu Harvard, kao i da je skoro držao govor u Europarlamentu na tu temu.

Za kraj, Peruvian Superfoods je uvek snabdeven najkvalitetnijom Makom za svoje potrebe i mi tradicionalno nastavljamo sa njenim uzgojem u Peruu, bez namere da u skoroj ili daljoj budućnosti prestanemo time da se bavimo. Saznajte zašto klikom na text. Pogledajte setvu Nuestra make iz novembra 2018. godine klikom na video.

Sačuvajmo izvornu peruansku Maku kupovinom nekog od pakovanja Nuestra Maca putem naše online prodavnice ili telefonom 065 513 0000.

Les deseo lo mejor,
El G