Zašto je važno sačuvati Maku?

Kao uzgajivač i jedini ponuđač više sorti peruanske Make na našim prostorima ponudili bi dodatna objašnjenja i pokušali da odagnamo neke od nedoumica. U nastavku se bavimo temama o kojima nećete čitati na drugom mestu jer ih i sami indijanci visoko u planini Anda izbegavaju.

Zašto prah crne Make nije crn, a crvene crven?
Iz prikaza naslućujete da su sve sorte peruanske Make iste boje i da je samo opna ta koja se razlikuje. Dakle, svaka Maka u prahu je krem boje. Plodovi tamnije ljuske neznatno utiču na boju njenog praha dok je razlika u benefitima znatna. O tome pročitajte detaljnije klikom na text.

Šta znači gelatinizovana Maka?
Radi se o otpuštanju ili razgradnji skroba tokom zagrevanja namirnica. Gelatinizovanje je ono sto se desi sa krompirom, pirinčem ili testeninom nakon 10 min kuvanja, kada se skrob razgradi i pretvori u želiranu masu, a skrobna namirnica smekša i postane jestiva. Dakle, sirove skrobne namirnice nisu svarljive, a Maka je jedna od njih. U protivnom bi sirov krompir bio jestiv.

Gelatinizacija uz pomoć ekstrudera višestruko povećava bioraspoloživost Make i na taj način njeno dejstvo postaje izraženije. Tokom njene Ekstruzije prah Make blago posvetli, ukus postaje dosta prijatniji, a pre svega bude lakša za varenje (biorspoloživija). Treba znati da tokom 10 minuta kuvanja skrobna namirnica izgubi oko 60% svog nutritivnog potencijala, dok se tokom nekoliko sekundi prerade ektruderom ne gubi praktično ništa, sudeći po nepromenjenom nutritivnom sastavu naše gelatinizovane Make. Pogledajte Stručno mišljenje Farmaceutskog Fakulteta Novi Sad za proizvod Nuestra Maca klikom na text.

FITOTOLDO VS. ORGANIC

'Fitotoldo' je prekinuo tradiciju stariju od civilizacije Inka. Radi se o vrsti plastenika u kojem se plod Make osuši za manje od 15 dana, dok je za tradicionalno sušenje na suncu potrebno do četiri meseca. U euforiji svetske potražnje za organskom Makom, koja je inače organska, proizvođači su bili primorani da obezbede preskupe sertifikate. Međutim, oni im pokrivaju svaki rod tačno 12 meseci i tako je nastao plastenik kako bi se ubrzao proces sušenja i umanjio rizik od isteka pokrivenosti sertifikatom do plasmana sertifikovane organske robe.

Maka se oduvek sušila na suncu koje čuva njena svojstva, daje joj posebnu slast i prijatan ukus. Pored toga što sunčevi zraci na nadmorskoj visini od preko 4000m imaju čaroban uticaj na nju, nedostatak kiseonika i adekvatna temperatura čine idealne uslove za sušenje svežih plodova uz minimalnu oksidaciju i nutritivne gubitke. Neprirodno sparušen plod u plasteniku na preko 50 C ubrzano gubi svoja svojstva, miris i ukus. Praktično, potreba za Organik amblemom naterala je seljaka iz plemena Quechua da upropasti plod Make kako bi bio organski, dok na našoj planeti nema čistije sredine od postojbine Make. Kakav apsurd! Jedini je u Juninu još uvek sušimo na suncu. Sačuvajmo Maku i njena čudesna svojstva!

CRNA MAKA

Crna Maka trenutno je preskupa i vrlo je malo ima u Andima. Oduvek je bila višetruko traženija i skuplja od drugih sorti. Kinezi i Japanci su odani kupci crne Make, koji ne pitaju za njenu cenu. Vrlo je teška za uzgoj i već nakon prve sejne sezone na ranije neobrađivanom zemljištu, počinje da negoduje i gubi izrazito crnu boju. Na slici pored crnog je prikazan ljubičasti plod (Zamba), koji se iz Perua uhodano podvaljuje svetskim kupcima kao crni. U Peruu nemamo saznanja o tome da se čista crna Maka izvozi u EU i slobodni smo u tvrdnji da je Crna Nuestra Maca jedini evropski proizvod sačinjem od 100% crnog ploda Make. Ona je najblagotvornija sorta peruanskog korena i u svetu, vrlo je teško naći proizvod sačinjen od nje.

Uskoro EU Organic amblem na pakovanjima Nuestra Maca.

Entonces q la tome organica,
El G