PERUANSKI AMARANT

Amarant je pseudo žitarica, baš kao heljda, kinoa i kanjiva. Poreklom je iz Južne Amerike, spada u najstarije žitarice u svetu, a u Peruu pronađeni su njegovi ostaci stariji od 4000 godina. Postoji veliki broj sorti amaranta koje se razlikuju po boji cveta i zrna. Otporan je na visoke i niske temperature.

U Peruu, pretežno se uzgaja beli amarant, koji je najpoznatiji i jedan od izvoznih aduta. Sa nadmorskih visina od preko 3000m dostiže neprikosnoven kvalitet, oslikan u visoko-proteinskom sadržaju. Regioni Puno i Ayacucho se mogu pohvaliti najnutritivnijim amarantom na svetu, dok azijska varijanta nije ni upola toliko hranljiva. Amarant je jedinstven po tome što je njegovo nutritivno bogatstvo smešteno u unutrašnjosti zrna, a ne kao kod ostalih žitarica, u ljuski. Vrlo je otporan na vlagu, ne pomaže natapanje zrna, pa je za Raw-vegane neizbežna upotreba sirovih pahuljica, a one su i najpraktičniji vid konzumacije. 

U narodima Anda ova kultura je sastavni deo života. Njegovo zrno, pahuljice i brašno su sastojak preukusnih namirnica kao što su variva, peciva, poslastice, grickalice i raznovrsni energetski barovi. Takođe se konzumira njegovo lišće koje je ukusnije i nutritivnije od spanaća. Svako andsko dete odrasta na Kiviči, prve bebi kaše se tamo prave upravo od nje. Ona je neizostavna namirnica u ishrani celokupnog stanovništva planine Anda i dobrim delom zaslužna za njihovu izvrsnu zdravstvenu i fizičku kondiciju. 

Zrno peruanskog amaranta ne sadrži gluten, vrlo je sitno i okrugle forme. Ima neverovatnu nutritivnu vrednost, nisko je kalorično i izuzetno zdravo. Sadrži savršene proteine preko 14% (azijsko zrno samo 6-8%), čime komotno nadmašuje sve ostale žitarice u hranljivosti. Sadrži esencijalne aminokiseline lizin, metionin i cistein. Lizin podstiče jačinu vezivnog tkiva i njegov izostanak u cerealijama je uzrok mnogih zdravstvenih problema kod populacija koje svoju ishranu baziraju pretežno na njima. Sadrži 5-9% masti, mahom linolne kiseline. Ugljeni hidrati u zrnu su uglavnom u obliku skroba i malo šećera. Od minerala sadrži: sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum (koji često nedostaju u ishrani žena), zatim kalijum, cink, fosfor, bakar i što je vrlo posebno, selen (neophodan za imunitet). Porcija amaranta od 60 g sadrži 80% preporučene dnevne doze kalcijuma. Od vitamina sadrži: A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E. Zrno je značajan izvor vlakana, ima ih gotovo tri puta više nego u pšenici. Bogato je fitosterolima, koji efektno smanjuju nivo holesterola u krvi. 

Nuestra Kiwicha je 100% naš proizvod, tradicionalno uzgojen na padinama planine Anda, na nadmorskoj visini od 3800m peruanskog Regiona Ayacucho, odakle dolazi najfiniji Amarant, neprikosnovenih nutritivnih vrednosti i besprekorne čistoće. Region Ayacucho se prostire na velikoj nadmorskoj visini i to je jedina garancija potpuno neuprljanog načina uzgoja poljoprivrednih kultura. Na toj visini nema potrebe ni saznanja o upotrebi herbicida, pesticida i veštačkog đubriva.

Sastav: Pahuljice visoko-kvalitetnog peruanskog Amaranta, neprikosnovenog sastava. Hemijsku analizu proizvoda preuzmite kilkom na text.
Proteinski udeo od preko 14% je odlika vrlo kvalitetnog Amaranta.
 
Način primene: 10-20 grama pahuljica dnevno uz doručak, smuti, kašu, musli, kao dodatak supama, jelima, salatama, poslasticama i pecivima.

Lekovita svojstva zrna amaranta su da jačaju nervni sistem i moždanu funkciju. Pospešuju pravilnu probavu i metabolizam. E vitamin ima antikancerogeno dejstvo, sprečava oksidaciju holesterola i pomaže kod infekcija. 
Pre svega, amarant je prava energetska bomba, daje čoveku snagu i hrani organizam brojnim fito nutrijentima nesvakidašnjeg kvaliteta. Samo kanjiva i kinoa mogu da mu pariraju u celokupnom biljnom svetu.
Proizvod Nuestra Kiwicha možete poručiti u našoj online prodavnici, klikom na Webshop.

Q disfrute de Kiwicha mas rica,
El G