Nuestro Cacao

Zrno divljeg Kakaoa Criollo je najbogatiji poznati izvor iskoristivih antioksidanata na planeti, a njegova sorta peruanski Criollo je apsolutni pobednik kvaliteta i najtraženija na svetskom tržištu.
Naime, uzorak sirovog zrna kakaoa koji je analiziran ORAC-ovom metodom (skala antioksidantnih vrednosti namirnica), a koji je dao neverovatan rezultat od 95,500 bodova, poreklom je iz Perua. Radi se o divljoj varijanti iskonske sorte kakaoa Criollo.
Pored toga analiziran uzorak bio je fermentisan 80-85% što je uobičajeno kod kafe i kakaoa, kako bi se postigla idealna gorčina i kiselost. To su dostupni podaci ili činjenice o spektakularnom nalazu po ORAC-u o kome bruji ceo svet.

Divlji Criollo je moguće naći samo na teritoriji Perua, u gornjem toku Amazona i na nadmorskoj visini od 200-1300m andskih padina, u netaknutoj tropskoj šumi. Takav proizvod je moguće kupiti na nekoj od lokalnih pijaca pomenutih peruanskih predela i to u vrlo malim količinama ili u vidu svežeg ploda. 

Bez pomoći indijanaca iz plemena Ashaninka, koji su u stanju da ga pronadju i oberu na svojoj zemlji, ovaj proizvod ne bi bilo moguće realizovati. Uglavnom se mizerne količine divljeg kakaoa izgube u otkupu jer se mešaju sa raznim sortama od strane nakupaca. U zavisnosti od okolnosti i obranih količina u Amazoniji na mesečnom nivou, određena mešavina raznih sorti biva isporučena velikim trgovačkim kompanijama iz Lime.
Sastav te otkupne materije nije moguće utvrditi niti predvideti, a skoro uvek ga veliki izvoznici ostatku sveta prodaju kao "Sertifikovani Criollo kakao"... što je velika obmana.

Peruanski Criollo čini samo jedan procenat svetske proizvodnje kakaoa, a divlji Criollo jedan majušni deo tog procenta. Kada pogledate eksportne fakture zrna kakaoa Criollo u peruanskom poreskom registru, ispada da je skoro sav izvoz sačinjen od te sorte... Realno ona čini do 25% peruanske ukupne proizvodnje ovog super hranljivog zrna, kako govore podaci njihovog Ministarstva poljoprivrede.

Naš proizvod Nuestro Cacao iskusno je fermentisan i apsolutno sirov jer je oljušten potpuno hladnom metodom. Hladan metod separacije ljuske od jezgra zrna kakaoa je veliki problem jer za takav vid prerade ne postoji odgovarajuća mašina. Uslužno smo pokušali da ga oljuštimo kod tri najveća proizvođača kakaoa u Peruu, na klasičnim mašinama za odvajanje ljuske ali bezuspešno, ona se lepi za zrno i ne dolazi do pravilne separacije.

Ovde je najinteresantniji deo... da bi se zrno kakaoa oljuštilo poznatom tehnologijom neophodno je zagrejati ga kako bi se njegova ljuska naduvala i mašina ‘znala’ da je separiše. Zrno kakaoa se inače, kao i kafa prži na temperaturi od 150-180C pred ljuštenje, a potom prolazi kroz još dva tehnološka procesa gde dolazi do zagrevanja materije prerade na temperaturi od 80 do 160C kako bi se došlo do krajnjih proizvoda: kakao likora, kakao putera, kakao praha (u tom stanju po ORAC-u vredan još samo 25,000 bodova) i čokolade. Temperatura od do 42C, gornja dozvoljena granica RAW ili sirove prerade, nije dovoljna da bi se naduvala ljuska kakaoa i omogućila efikasna separacija, tako da je praktčno nemoguće dobiti njegovo potpuno sirovo lomljeno zrno niti sirovi kakao puter ili prah, što su proizvodi koji slede! Pogledajte sami opis sirovih proizvoda od kakaoa najvećih svetskih prerađivača i primetićete da svi pominju niske temperature prerade što je tehnički neizvodljivo, bar ne do 42C... 

Verujte mi, mnogo sam truda i novca potrošio kako bih došao do ovog zaključka kao i do tehnologije kojom bi se zrno kakaoa moglo oljuštiti potpuno hladnom metodom. Mi to možemo i spremni smo to i da pokažemo.

Način primene Nuestro Cacao: Jedna do dve ravne supene kašike (5-10 grama) lomljenog zrna kakaoa dnevno uz doručak, kao dodatak kaši, smutiju, musliju, salatama ili poslasticama. Smuti koji sadrži višnje, maline ili jagode postaje božanska poslastica uz kašiku Nuestro Cacao. Ne preporučuje se u večernjim satima.
Ako bih vam rekao da sa 7 grama našeg proizvoda unosite veći deo preporučene dnevne doze lako apsorbujućeg gvožđa, anemija ne bi smela da bude problem današnjice, zar ne? Više o benefitima kakaoa pročitajte klikom na text.

U Evropi, vrlo je teško pronaći istinski proizvod sačinjen od potpuno čistog sadržaja neke od varijacija peruanskog kakaoa Criollo kao ili njegov potpuno sirov proizvod. Peruanski Criollo se zbog svojih vrhunskih svojstava, po pravilu meša sa drugim, nutritivno siromašnijim sortama kako bi popravio ukus i ukupna svojstva jednog od glavnih predmeta globalne trgovine, kakao praha. Jedino uz rigoroznu kontrolu izvoza čist peruanski Criollo nalazi put do japanskih i kanadskih kupaca, uz dosta veću cenu.

Za 4 godine iskustva u Amazoniji nismo čuli za firmu sličnih ideala kao što je to Peruvian Superfoods, pa sasvim slobodno možemo da tvrdimo da je naš kakao bez premca, iskonski i jedini potpuno sirovi, 100% Divlji Criollo, dostupan evropskom konzumentu. Poručite ga u našoj web prodavnici klikom na webshop.
Nalaz hemijske analize našeg proizvoda preuzmite klikom na text. Samo ekstremno kvalitetan kakao sadrži više od 50% masti, što je verni odraz kvaliteta ove Superhrane.
Trgovina zdravom hranom je vrlo prljav vid poslovanja, a mi se osećamo dužnim da edukujemo i upozorimo na to.


Un abrazo,

El Gringo