Švedski botaničar Linne, dao je ovoj biljci naziv Theobroma cacao L. gde "theobroma" upravo znači "hrana bogova". Kao prvi Evropljanin koji je imao priliku da se upozna sa njegovim izgledom, Christopher Columbo je kakao nazvao "lešnicima čudesnog izgleda".

U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 300-1500 metara i u području gornjeg toka Amazona. Kakao raste na drveću prosečne visine 4-8 metara i spada u zimzelene biljke porodice Sterculiaceae. Svaka semenka kakaoa sadrži do 50% masti, od koje se pravi kakao puter. Njegova pulpa se koristi za izradu sokova i neretko se jede sveža, a od semenki nastaje i kakao prah.

Divlji sirovi kakao Criollo, u zrnu, komadićima (Cacao nib) ili u prahu, smatra se najboljim izvorom antioksidanata (flavonoli, polifenoli, katehini i epikatehini) na svetu, na ORAC skali ima preko 95.000 bodova, dok ih rafinisani kakao prah ima samo 25.000. Gledajući po težini jestive materije, sirovi kakao ima više antioksidanata nego borovnice, acai beri i goji bobice ZAJEDNO! Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju Superhrane, kao jedan od izvrsnih nosilaca ove titule.

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Značajan je, jer stimuliše centralni nervni sistem i srce, širi krvne sudove i predstavlja diuretik. 

Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji tamane ogromne količine čokolade. Kakao je sasvim prirodan izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova nema neželjenih dejstava.

Kakao sadrži velike količine magnezijuma - minerala, koji često fali čak i osobama sa uravnoteženom ishranom. On je odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga. Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, znajte da samo 7 grama sirovog kakaoa sadrži 100% preporučene dnevne količine gvožđa. 

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o jedinjenju koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, tako da ne čudi kako mnogi potrebu za ljubavi zamenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.

Više od 40 odsto žena svakodnevno oseća potrebu za čokoladom, jer posle ovulacije opada nivo serotonina, zbog čega se javljaju promenljivo raspoloženje i razdražljivost. Prilikom konzumiranja ovog slatkiša oslobađaju se endorfini, koji ne samo da deluju opuštajuće, već doprinose i mladolikom izgledu.

Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju nerafinisanog kakaoa, postala nežnija, hidriranija i manje osetljiva na delovanje sunca.

Britanski lekari su ustanovili su da svakodnevni unos šolje kakaoa sprečava nastanak krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji ukoliko stignu do srca ili mozga mogu da izazovu infarkt ili šlog. Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem sirovog kakao praha, značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. 

Međutim, NEMOJTE se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona bila crna) unosite u organizam zdravi kakao - većina kakao praha, koji se koristi za izradu čokolade, su proizvedeni prema "holandskoj metodi", na temperaturi 150 C uz pomoć rastvarača. Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakaou. To je samo deo loše priče! Od ubranog zrna do finalnog proizvoda, kakao praha, u rafinisanju, kod tri razna postupka prerade koristi se temeratura veća od 120 C...

Nuestro Cacao, direktno sa padina visoke Amazonije. Sortiran, upravo obran i organski, jer indijanska plemena koja ga nalaze za Vas, ne poznaju značenje reči 'neorgansko'. Takav kakao se prerađuje u našem pogonu u Limi, apsolutno hladnim postupkom, zbog čega su u njemu potpuno očuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti.

Que la comida de los dioses sea su comida,
El Gringo