Ako želite da saznate više o peruanskoj Maki, kliknite na text.

Kao uzgajivači, prerađivači i promoteri ove magične namirnice, pre nego što smo je pustili u prodaju u Srbiji, uradili sam kratko istraživanje evropskog tržista. Odabrali smo 10 najvećih evropskih distributera Superhrane i poslali im upit za ponudu za 100kg peruanske Make. Rezultat 85% ponuda bila je Maka u prahu kineskog porekla, sumnjivog sadržaja i nerealno niske cene. Pre neku godinu situacija je bila sasvim drugačija, jedva da je bilo kineske Make. Interesantno je da tražili RAW, Gelatinizovanu ili ekstrahovanu Maku, ponuđena cena bi uvek bila ista. 

Jutros, na berzi hrane u Limi, imao sam priliku da procenim velike količine peruanske Make i druge Superhrane namenjene za izvoz. Kao i tokom više godina poslovanja u Peruu, nisam video ništa pošteno. Evropski uvoznici Superhrane, bez da su fizički prisutni u Peruu pri kupovini rinfuzne robe, preradi, pakovanju i izvozu svog proizvoda, nemaju nikakvo pravo da garantuju za njegov kvalitet.

O načinima prerade Make treba znati:

1. Da Sirova maka u prahu ili RAW, rapidno gubi nutritivna svojstva (oksidira) već nakon 6 meseci, pošto se fino usitni.
2. Da se tokom Gelatinizacije granulat sirove Make tretira visokim pritiskom u trajanju od samo nekoliko sekundi. Na taj način je moguće očuvati njenu nutritivnost čak do 4 godine, te da se radi o vrlo naprednom načinu prerade. 
3. Da se Atomizacijom (Spray drying method) uspešno ekstrahuje Maka, ali treba imati u vidu da se radi o vrsti prerade u kojoj se koristi rastvarač ili agresivno hemijsko sredstvo, te da se ne radi o prirodnom procesu.

Praktični saveti i upozorenja:

- Ako ste kupili peruansku Maku u kapsulama, potrebno je piti više od deset kapsula dnevno. One ne sadrže ekstrakt, jer on je preskup za naše tržište. Dovoljno da je Vaša Maka lošijeg svojstva i preporučeni unos bi trebao biti veći. Trgovci se čvrsto drže kapsula, načina na koji se zarađuje bogatstvo... Izračunajte uvek kolika je realna neto težina Vašeg pakovanja, pomnožite broj kapsula sa 0.4 grama koliko obično ima make u sadržaju jedne kapsule
- Pošto ste kupili pakovanje Sirove make u prahu, vrlo je verovatno da ste kupili loš prizvod. Skoro sigurno je kineskog porekla, a i da je peruanskog, malo je verovatno da je stigao do Vaših ruku u kraćem periodu od 6 meseci, što to je njegov realan rok trajanja.
- Iako su nabavili kinesku vrstu, prodavci su u stanju da naznače na pakovanju da se radi o peruanskoj Maki. Kinezi je, u zemlji svojinskog bezakonja, sertifikuju kako im odgovara ili kako kupac zahteva... Obratite pažnju na deklaraciju, čim Peru nije zemlja direktnog uvoza, šansa da se radi o kineskoj vrsti je očigledna.
- Pošto pročitate na pakovanju da se radi o ekstraktu Make sa oznakama 4:1, 6:1, 8:1 ili nepostojećih 16:1, te ako mu je cena regularna (oko 15eur), znajte da je taj proizvod 100% poreklom iz Kine i da se ne radi o istinskom ekstraktu. Radi se o oznakama ekstrahovanja atomizacijom. Da kažemo da je u takvom procesu prerade potrošeno 6-8kg suve materije Make kako bi se ekstrahovao 1kg finalnog proizvoda, što je vrlo moguće. To što nije moguće je da je cena takvog proizvoda i kod Kineza i kod velikih EU distributera ista kao i osnovnog praha od sirove Make. Cena 1kg i 8kg jabuka ne može biti ista. Takođe nije moguće da atomizovan proizvod kod nas košta koliko i sirovi prah Make.
- Atomizacijom, Maka se uspešno ekstrahuje u Peruu, gde je cena takvog proizvoda 4 do 8 puta veća od cene RAW praha, ne uzimajući u obzir cenu ovog skupog načina prerade namirnica. Realne varijacije atomizacije su 4:1, 6:1 i 8:1 kod Make.

Celokupna ponuda peruanske Make u Evropi zasnovana je na prepisanim saznanjima sa interneta, kloniranim tekstovima, besprekornim sertifikatima, bez i jedne odlike proizvođača o posedovanju osnovnog znanja o proizvodu koji Vam predstavlja, a kamoli saznanja o njegovom tačnom poreklu.

Kao kupac, uvek ćete imati mogućnost izbora i edukacije a trgovac će uvek pokušavati da zaradi koliko je moguće, pa bolje prihvatiti stvari kakve jesu. Ovaj blog nema za nameru da umanji vrednost nečijeg rada, već da edukuje i savetuje svakoga ko oseti potrebu da sasluša naše mišljenje.

 
No les aburren las historias de maca?
El Gringo