PRAVILAN ODABIR PROIZVODA OD MAKE

Kao uzgajivači, prerađivači i promoteri ove magične namirnice, pre nego što smo je pustili u prodaju u Srbiji, uradili sam kratko istraživanje evropskog tržista. Odabrali smo 10 najvećih evropskih distributera Superhrane i poslali im upit za ponudu za 100kg peruanske Make. Rezultat svih ponuda bila je Maka u prahu kineskog porekla, sumnjivog sadržaja i nerealno niske cene. Pre neku godinu situacija je bila sasvim drugačija, jedva da je bilo kineske Make. Interesantno je da tražili sirovu, gelatinizovanu ili ekstrahovanu Maku, ponuđena cena bi uvek bila ista što ozbiljno miriši na prevaru. 

Jutros, na berzi hrane u Limi, imao sam priliku da procenim velike količine peruanske Make i druge Superhrane namenjene za izvoz. Kao i tokom višegodišnjeg poslovanja u Peruu, nisam video ništa pošteno. Evropski uvoznici Superhrane, bez da su fizički prisutni u Peruu pri kupovini rinfuzne robe, preradi, pakovanju i izvozu svog proizvoda, nemaju nikakvo pravo da garantuju za njegov kvalitet. Peru je zemlja vrlo nadarenih manipulatora.

O NAČINIMA PRERADE MAKE TREBA ZNATI SLEDEĆE:

1. Da Sirova maka u prahu rapidno gubi nutritivna svojstva (oksidira) već nakon 6 meseci, pošto se fino usitni.
2. Da se tokom gelatinizacije granulat sirove Make tretira visokim pritiskom u trajanju od samo nekoliko sekundi. Na taj način njena nutritivna vrednost ostaje ista, a Maka postaje 3-5 puta bioraspoloživija. 
3. Da se 'Spray drying' metodom uspešno ekstrahuje Maka, ali treba imati u vidu da se koristi rastvarač ili agresivno hemijsko sredstvo, te da se ne radi o prirodnom procesu, pre farmaceutskom.

PRAKTIČNI SAVETI I UPOZORENJA:

- Ako ste kupili peruansku Maku u kapsulama, potrebno je piti više od deset kapsula dnevno. One ne sadrže ekstrakt Make, jer je on preskup za naše tržište. Pomnožite broj kapsula sa 0.4 grama kako bi znali koliko make kupujete

- Pošto ste kupili pakovanje Sirove make u prahu, skoro sigurno je kineskog porekla; a i da je peruanskog, malo je verovatno da je stigao do Vaših ruku za 6 meseci, što je njegov realan rok trajanja.

- Iako su nabavili kinesku Maku, prodavci su u stanju da naznače na pakovanju da se radi o peruanskoj Maki. Obratite pažnju na deklaraciju, čim Peru nije zemlja direktnog uvoza, makar to bila Nemačka, šansa da se radi o kineskoj Maki je očigledna.

- Pošto pročitate na pakovanju od 90 kapsula Make oznake ekstrakta 4:1, 6:1, 8:1 ili 16:1, te ako mu je cena oko 10-15 eur, znajte da je taj proizvod 100% poreklom iz Kine i da se ne radi o ekstraktu. Realna cena takvog proizvoda bi morala biti od 25-50 eur.

Kao kupac, uvek imate mogućnost izbora i edukacije, a trgovac će uvek pokušavati da zaradi koliko je moguće, pa bolje prihvatiti stvari kakve jesu. Ovaj blog nema za nameru da umanji vrednost nečijeg rada, već da edukuje i savetuje svakoga ko oseti potrebu da sasluša naše mišljenje.

 
No les aburren las historias de maca?
El Gringo