U ovom blogu, pokušaću da Vam prenesem svoje utiske, zapažanja i u nekoj meri zaključke u vezi sa najčešćim obmanama, lošom praksom i jeftinim trikovima velikih trgovaca Superhranom. 

Ranije sam upozorio o obmani sa prahom ili kapsulama od praha Kamu kamu (Camu camu, pogledajte blog klikom na text). Vrlo je teško naći ovaj proizvod, a da je istinski sačinjen od čiste pulpe ovog voća, što bi moglo imati određenih benefita, uz naravno višu cenu od prisutne na evropskom tržištu. Po mom mišljenju, konzumirati suvu materiju (kapsule ili prah) ovog vodenastog voća u kojem je sadržana koštica, ne može imati ni 10% benefita svežeg ploda. U retkim slučajevima, kada prah nema gorčinu prilikom degustacije tj. nema u svom sadržaju i osušenu košticu, moguće je da je njegov benefit izraženiji. Apsurdno je računati na vitamin C jer on jedva da opstaje na način na koji se dehidrira ovo voće, a pre svega je neupotrebljiv! Čovek bi u 21. veku morao da bude svestan toga da ljudski organizam nije u stanju da apsorbuje više od 60mg ovog vitamina po obroku... 

Jedan od najinteresantnijih Surerfood-ova Akai beri (Huasai), ima sličnu sudbinu kao i Kamu kamu. U 90% slučajeva prerađuje se koštica sa pulpom kod dehidratacije ploda, ali kod ovog voća situacija je kritičnija. Naime, plod Akaija sadrži košticu koja ima udeo od 85% ukupne veličine ploda. Koštica je nutritivnija od one od Kamu kamu, ali ima drugačiju namenu nego sama pulpa, koja je vrhunski Superfood i po ORAC-ovoj skali vrlo jak antioksidans (102,700 bodova). Koštica Akai berija pomaže kod loše probave što i nije neki benefit, s obzirom da je jabuka isto tako korisna. Treba da znate da je potrebno 15kg svežeg Akaija da bi se dobio samo jedan kilogram suvog ostatka njegove pulpe i da je 1kg ploda nedovoljan da bi se čaša napunila njegovom pulpom do pola.
Pošto ne živite u blizini Amazonije, niste Oprah Winfrey ili Brad Pitt (najveći promoteri Akaija) pa Vam šalju njegov sok avionom iz Brazila i niste spremni da platite punu cenu praha od čiste pulpe ovog prvoklasnog Superfood-a, bolje se rešite ubeđenja da ćete za par hiljada dinara dobiti istinski proizvod od ovog čudesnog voća.

Kinoa, Čia, Kanjiva i Kiviča (Quinua, Chia, Kañiwa, Kiwicha tj. Amarant) su baza Superfoods ishrane,
 zrna kod kojih bi osnovni savet bio: ’Obratite pažnju na miris, svežinu i nutritivne vrednosti na pakovanju proizvoda!’ Kako znati šta je sveže? Pitajte rođaka sa sela kako izgleda presušeno zrno pšenice, ovsa ili kukuruza pošto procenat vlage kod cerealija padne ispod 10%, a starost zrna prevaziđe period od 2 godine. Ono dobija matiran, porozan i ispijen izgled, izgubi miris i nutritivno osiromaši. Kod Superfoods semenki situacija je slična. Kinoa, Amarant, Čia i Kanjiva mirišu intenzivno i prelepo kada su sveže. Mahom Čia i dobar deo Kinoe i Amaranta na našem tržištu imaju vrlo loše karakteristike, pa bih rekao da naši trgovci ne prezaju od kupovine nutritivno siromašne robe, kojoj je istekao rok trajanja. Sve to kako bi ostvarili što veće zarade, ili jednostavno nisu svesni toga da im evropski distributeri podvaljuju kinesku robu... 

Kinoa, Kanjiva i Kiviča sa manje od 15% proteinskog sadržaja, a Čia sa manje od 20% u USA ne sme da nosi oznaku SUPERFOOD po FDA (Federal and Drug Administration). Poredite date norme sa onima na domaćim proizvodima. U protivnom uštedite novac i kupite ovas, heljdu ili soju... Sastav neće biti izražen samo ako je loš, a neki trgovci ne prezaju od toga da ga lažiraju. 
Birajte Mirisno, krupno i blistavo zrno, p
ouzdanog proizvođača i zadovoljavajućeg nutritivnog sastava. Odaberite jake i jasne boje ako se radi o zrnu određene Superfood kulture u boji.

Evropski i drugi ditributeri Superhrane nas vide kao drugorazrednu evropsku kulturu, gde narod nema nikakvu svest o kvalitetu ovakvih proizvoda i neretko nas tretiraju kao kantu u koju mogu da ubace svakakvo smeće. Pre svega ovakav imidž stičemo načinom kupovine na veliko, gde domaći ponuđači, kao po pravilu potražuju od EU, peruanskih ili drugih ditributera proizvode najniže moguće cene. Pa nas na taj način pozicioniraju na svetskoj tržišnoj sceni kao česte kupce otpada. EU distributeri ne prezaju od toga da nam podvale robu kojoj je po EU zakonu istekao rok jer kod nas trgovina Superhranom nije zakonom regulisana. 

Proteklih godinu dana skoro kompletan uvoz Kinoe i Čie u Srbiju je realizovan iz Azije i Kine. Radi se o nutritivno siromašnim i dubiozno ispravnim namirnicama. Naše prodavnice zdrave hrane su preplavljene takvom robom pa se postavlja pitanje, da li se zaista hranimo zdravo konzumirajući Superhranu?

Pa no asustarle mas...,
El Gringo