UÑA DE GATO (Uncaria tormentosa) 

Je puzava biljka poreklom iz Perua, uspeva u amazonskoj prašumi. Ima oštro trnje, nalik na kandže, kojima se hvata za visoka i stara stabla netaknute amazonske prirode, otuda naziv mačija kandža. Od davnina je jedan od najvažnijih sastojaka indijanskih Curandera (drevnih lekara), i danas se koristi kao osnova svakog lečenja kod plemena. Njen pozitivan uticaj na imunitet je neprikosnoven. Drastično ubrzava regeneraciju tkiva, oporavak ljudi kao i životinja od svake bolesti, srastanje rana i ožiljaka, a takođe sanira unutrašnje povrede i krvarenja.

Nauka je proučava od 70-ih godina prošlog veka sa velikom pažnjom, ustanovljeno je da od 69 njenih sastojaka, velika većina postoji samo u njoj. 90-ih godina Svetska Zdravstvena Organizacija proglasila je za najlekovitiju poznatu biljku i kategorisala je kao imunoregulator.

Brojna istraživanja su dokazala da ima snažne protivupalne, antivirusne, antibakterijske, antimutagene i antioksidantne efekte na ljudski organizam. Takodje sprečava gubitak belih, krvnih zrnaca, sto pomaže pri oporavku od hemoterapije. Zahvaljujući svom sastojku Rinhofilinu, sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromboze, reguliše visok krvni pritisak i holesterol. Višestruko skraćuje post operativni oporavak, deluje kao prirodan antibiotik i leči od svih vrsta herpesa i drugih imunoloških bolesti.

Treba znati da mačija kandža raste daleko od civilizacije, kao da je svesna opasnosti ljudskog prisustva i nije je moguće uzgojiti plantažno. Amazonskim plemenima, radi lečenja, potrebna je mala količina njenog stabla. Radi izvoza, 100% mačije kandže se dobija nekontrolisanim krčenjem ove posebne kulture, a paruanska vlast to dopušta. Ona se razmnožava lako, ali samo u netaknutoj prašumi (Selva virgen), koje je sve manje.

Upozorio bih da su prah ili kapsule od mačije kandže, koje se nude u svetu sadržani iz njenog celovitog stabla (na slici komadi lijane Mačije kandže, spremni za preradu i izvoz). Njen lekoviti deo je koren i podnožje biljke, te je izostanak blagotvornog dejstva takvih proizvoda sasvim prirodna stvar.

Na inicijativu indijanskog plemena Ashaninka iznećemo na tržište ograničenu količinu vrlo delotvorne Mačije kandže u kapsulama, iskusno odabranog dela biljke i specifične sorte koja je poznata kao najdelotvornija medicinska biljka u Amazonskoj prašumi. Na taj način ćemo pomoći tešku materijanu situaciju članova najbrojnijeg amazonskog plemena iz predela Chachamayo, Region Junin.
 

Me dicen Charapa...
El Gringo