SEMENKE ČIA - IDEALAN PRIMER SUPERHRANE

Semenke čia potiču iz Meksika, a vuku korene iz doba civilizacija Maja i Asteka. Uzgoj ove superkulture rasprostanjen je u predelu Centralne kao i severnog dela Južne Amerike. Postoje tri sorte čie, a tu su crna, siva i bela. Moje iskustvo je vezano za teritoriju Perua gde čia dostiže neprikosnoven nutritivni sastav. Očito da joj savršeno odgovaraju mikroklimatski uslovi pacifičke obale i visina andskih padina okrenutih Pacifiku od 1500-2800 metara, pretežno u regionu Arequipa.

One su neprevaziđen proizvod u cilju Superzdrave ishrane, a uz to su ekstremno moćan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kalcijuma i antioksidanata. Pored toga, odgovorna su baza ishrane za ljude koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze, celijakije, kao i za vegane, RAW vegane, vegtarijance i dr.  

ZA ŠTA SU KORISNE SEMENKE ČIE?

Ovaj neverovatan proizvod sadrži do 40% vlakana od kojih su 90% dijetetska, tipa Mucilago, koja čine čiu neprevaziđenom Supernamirnicom! Jedinstveno, ova vrsta vlakana su u stanju da apsorbuju 10 puta više tečnosti od svoje težine, što čiu čini nenadmašnim Prebiotikom (25g čie sadrži 100% PDU vlakana). Ova vlakna, uz savršen sastav Omega kiselina, doprinose prirodno odloženoj resorpciji nutrijenata (time released resorption), što doprinosi efektnijoj ishrani, boljoj probavi i iskorišćenju namirnica koje konzumiramo uz čiu.
Kod dijabetičara se radi o odloženoj resorpciji šećera koji se unosi u obroku sa čiom, što obezbeđuje održavanje konstantnijeg nivoa glukoze u krvi. Kod sportista, ta ista osobina doprinosi pravilnoj energetskoj raspodeli šećernog unosa tokom treninga ili povišene fizičke aktivnosti u trajanju od 90 minuta. Samo razmislite, kakav je takva osobina dar kod iskorišćenja većih količina vitamina i minerala koje unosimo kroz ishranu, a koje naš organizam nije u stanju instantno da apsorbuje...

Proteinski je vrlo jaka namirnica, u svom sadržaju ima do 20% belančevina (Nuestra Chia preko 23%), kojima ne manjkaju esencijalne amino-kiseline Lizin i Metionin, kao što je to slučaj kod žitarica, pirinča i drugih prirodnih izvora amino-kiselina. Manjak ovih aminokiselina je jedan od uzroka raznih obolenja kod grupa ljudi opredeljenih za način ishrane u kojem se izbegava unos mesa.

Semenke čia obiluju masnim kiselinama, imaju ih preko 30% ali U POVOLJNIJEM ODNOSU nego crvena riba ili bilo koja druga namirnica! Naime, odnos omega masnih kiselina kod lososa je 1:2,5 (omega-3 : omega-6) dok je taj odnos kod čie tačno 3:1 što je idealno, s obzirom na veliki manjak omega-3 u ljudskoj ishrani. Sličan odnos se sreće samo kod Lana i Sacha inchi, s tim da je kvalitet Omega kiselina iz čie neprikosnoven u biljnom svetu. Podsetićemo se dobrih svojstava ovih kiselina: imaju jako protivupalno dejstvo, spuštaju trigliceride i podižu nivo HDL, štite srce i poboljšavaju njegov rad. Masne omega kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži, a pomažu i da se izbori sa depresijom i poremećajima raspoloženja.

U semenkama čia nalazi se velika količina lako apsorbujećeg kalcijuma, magnezijuma i fosfora, a ima sasvim dovoljno kalijuma i gvožđa. Za vegane/vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamenljiv. Organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih semenki pa problemi sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom vrlo brzo nestaju.

Pošto ove semenke apsorbuju puno vode, odmah nakon što dospeju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ih znači brzo i efikasno mršaviti bez štetnosti po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Takođe nestaje želja za nezdravom hranom kroz osećaj sitosti.

Ove nenadmašne semenke sadrže veliku količinu raznih antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Vrlo je bogata folnom kiselinom koja je esencijalna kod lečenja visokog pritiska, srčanih bolesti kao i u trudnoći. 

KAKO KONZUMIRATI SEMENKE ČIE? 

Može se uneti od 10 do 30 grama čie dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.
Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, variva, posipati salate, praviti poslastice, puding,... Ove semenke imaju duži rok trajanja ali je, na žalost, većina čie na rafovima naših prodavnica vrlo lošeg kvaliteta.

Que alimento tan ricooooo,
El Gringo